Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A kormány jelenleg is ülésezik, és a kormányfő még nem tarott sajtótájékoztatót a bevezetésre kerülő járványintézkedésekről, ám a hivatalos kormányhatározatok listájából és a politikusok közléseiből néhány részlet már kezd körvonalazódni. Mutatjuk, mire számítsunk:

 

Holnaptól, vagyis november 25-től kéthetes lockdownt vezet be a kormány, ezenkívül szükségállapotot is bevezetnek, hogy kijárási tilalmat írjanak elő. A kijárási tilalom alól számos kivétel lesz, többek között a munkába járásra, vásárlásra vagy természetjárásra. A lockdown állítólag mindenkire, oltottra és oltatlanra egyaránt vonatkozik majd. 

 

Az iskolákat országos szinten nem zárják be, a regionális közegészségügyi hivatalok kezében lesz a döntés, hogy melyik intézmény zárják be a járvány függvényében.

 

Csak az alap árucikkeket forgalmazó üzletek maradhatnak majd nyitva, mint az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, cipőüzletek, kertészeti szaküzletek. A teljes és pontos lista egyelőre nem ismert.

 hirdetes_810x300  

 

A kormány mai határozataiból az is kiderült, hogy a hadsereg ezer katonát mozgósít naponta a koronavírus elleni intézkedések hatékony érvényesítése érdekében. A katonák elsősorban a közegészségügyi hivatalok kapacitásait erősítik meg, és többen közülük a kórházakban teljesítenek majd szolgálatot. A döntés értelmében a katonák „bevetésére” külön határozat meghozatala nélkül március végéig van lehetőség. Ez arra utal, hogy a mostani hullám tavaszig való elnyúlására készülnek a döntéshozók – ez történt egyébként az alfa-variáns tavaly karácsonyi megjelenésekor is.

 

A kormány ezenkívül 10 millió darab SIEMENS gyártmányú antigéntesztet megrendelése mellett döntött. A költségeket uniós forrásból fogják fedezni. A tesztek az alkalmazottak munkahelyi tesztelésénél fogják használni. A kormány a munkahelyeken határozatban vezette be a kötelező OTP-rezsimet. 

 

Veronika Remišová (Za Ľudí)  fejlesztési- és beruházási miniszter a Facebookon írt bejegyzésében tiltakozott az intézkedések ellen, amelyek szerinte semmilyen ösztönző intézkedést nem tartalmaznak az oltakozási hajlandóság növelésére, és a beoltottakra is ugyanolyan szigorításokat alkalmaz, mint az oltatlanokra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.