Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter péntek reggeli sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy továbbra sem tervezi az óvodák és iskolák bezárását, bár ezt már a tanárok is kérik. Hétfőtől (november 29.) viszont zárva maradnak ill. távoktatásra állnak át a művészeti alapiskolák, szabadidőközpontok, nyelviskolák, egyéb szakkörök, ill. iskolán kívüli aktivitásokat nyújtó intézmények. A miniszter szerint ez az intézkedés egyike azoknak, amelyek segíthetnek az iskolákon kívül tartani a koronavírus-fertőzés gócpontjait.

 

A miniszter előrevetítette, hogy bár még tárgyalásokat kell folytatnia az ügyben, elképzelhetőnek tartja, hogy meghosszabbítja a téli szünetet az iskolásoknak. Amennyiben így lesz, úgy december 17-e lehet az utolsó tanítási nap.

 

„Hétfőtől (november 29.) nyitva maradnak az óvodák, alap- és középiskolák, ahogy a speciális iskolás és speciális oktatási intézmények is, ahogy a diákokkal való egyéni tanácsadók is.”

 

mondta Gröhling, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy nem nyert bizonyítást, hogy gócpontok alakultak volna ki az iskolákban van óvodákban.

 hirdetes_810x300  

 

Elena Prokopová, a minisztérium gyermekgyógyászati főtanácsadója a szakkörök és iskolán kívüli aktivitások leállítását azzal magyarázta, hogy így csökkentsék a mobilitást, és a fertőzés esetleges terjesztését gyerekek különböző csoportjai között.

 

Prokopová arra kérte a szülőket, hogy aki csak teheti, inkább tartsa otthon óvodás gyermekét. Elmondása szerint a covidos gyerekek mintegy 5 százaléka kórházban köt ki, legtöbbször komoly tüdőgyulladással.

 

„Vannak gyerekbetegeink hosszútávú covid utáni nehézségekkel. Nem tudom, hogy a rendelőkben vannak-e tünetmentes gyerekek, a gyerekeknek vannak tüneteik”

 

mondta Prokopová.

 

A tervek szerint hétfőtől az oktatási intézményeken belül nem keveredhetnek a csoportok, kötelező lesz a maszkviselés, valamint azon tanárok tesztelése, akik nincsenek beoltva, vagy még nem kapták el a fertőzést.

 

Az iskolák kötelesek minél nagyobb mértékben biztosítani, hogy étkezés során se keveredjenek az egyes osztályok, az ideális a tárcavezető szerint az lenne, ha más-más időpontokban mennének ebédezni a gyerekek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.