Nyitókép: SITA

 

Az elmúlt hónapban egyik parlamenti párt sem volt képes arra, hogy jelentős mértékben növelje a népszerűségét a választók körében.

 

A választók körében egyedül a Milan Uhrík és Milan Mazurek extrémista képviselők által létrehozott parlamenten kívüli Republika párt tudott jelentős támogatásra szeret tenni. A párt 1,3%-os növekedéssel novemberben a szavazatok 6,8%-át szerezte meg.

 

 hirdetes_810x300  

A Republika mozgalom azonban nem az „anyapártjuk“, az ĽSNS rovására növekszik, ugyanis Kotleba pártja az októberi Focus-felméréshez képest (3,8%) 4,8%-ra tornázta fel magát.

 

A többi parlamenti párt támogatottsága nagyjából az októberi felméréshez hasonló értékeken fagyott be – derült ki mindez a Focus legújabb felméréséből, amit a Markíza Televízió számára készítette november 16-a és 23-a között 1005 válaszadó részvételével.

 

 

Novemberben a megkérdezett polgárok 68%-a menne el választani, 18%-uk távol maradna a parlamenti választásoktól, 14,7%-uk pedig nem tudta eldönteni, hogy részt venne-e a választásokon vagy sem.

 

A Hlas vezet, a koalíciós pártok közül továbbra is az SaS a legnépszerűbb 

 

A parlamenti választásokat novemberben is a Peter Pellegrini vezette Hlas-SD nyerné a szavaztok 19,2%-ával. A második legerősebb párt a Smer-SD 15%-os támogatottsággal. Az októberi felméréshez képest Robert Fico pártja fél százalékot rontott.

 

A koalíciós pártok közül a legnagyobb támogatottsággal az SaS rendelkezik. Ők a választóktól a szavazatok 11,5%-át szerezték meg.

 

A parlament jelenleg legerősebb kormánypártja az OĽaNO 7,9%-kal a felmérés negyedik helyezettje, utána következik a Progresívne Slovensko a szavazatok 7,7%-ával.

 

Boris Kollár mozgalma, a Sme rodina a parlamenti küszöb utolsó előtti helyezését szerezte meg a szavazatok 6,1%-ával, utána a parlamenten kívüli KDH következik 6,1%-kal.

 

Majdnem 1 százalékot gyengült a Szövetség

 

A jelenlegi parlamenti pártok közül sem az ĽSNS (4,8%), sem a Za ľudí (2,1%) nem jutna be a parlamentbe. Az októberi felméréshez képest 5,2%-ról 4,4%-ra süllyedt az Aliancia-Szövetség, ami azt jelenti, hogy az egyesült három párt közösen sem jutna be a parlamentbe. Eredményük 0,8 százalékkal gyengébb, mint legutóbb.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: focus-felmrés

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.