Nyitókép forrása: rtvs

 

A korházakban uralkodó válsághelyzetet a besztercebányai járványügyi osztály állapota is jól mutatja. Az egészségügyi dolgozók teljesen kimerültek, bár fel nem adják a harcot a betegekért, akik közül a legtöbben beoltatlanok, és elismerik, ha visszaforgathatnák az időt, beoltatnák magukat – írja az RTVS.

 

A köztévé stábja a besztercebányai COVID-osztályon forgatott, ahol már rendkívüli állapotok uralkodnak: már nem csak a járványügyi részlegen dolgozók szolgálnak ott, többszörös műszakok vannak, minimális szünet és rengeteg súlyos eset. A fizikai és szellemi kimerültség már az alkalmazottakat is utolérte, a betegek száma pedig folyamatosan meghaladja a kapacitásokét.

 

„Ha az dolgozóink szemébe nézek, még ha mosolyogni is próbálnak, látom bennük a szomorúságot, a fájdalmat, amit egész életükben mindenhova magukkal visznek majd”

 

idézte a közmédia a Diana Vološinovát, a Roosevelt Kórház járványügyi osztályának főorvosát. Van olyan orvos, aki eredetileg daganatos betegekkel foglalkozna, de már hetek óta a súlyos COVID-betegeket ápolja.

 hirdetes_300x300  

 

A körülmények ellenére az orvosok és ápolók továbbra is bíznak benne, hogy ahogy a tavalyi, úgy az idei járványhullámot is képesek lesznek lehetőségeikhez mérten kezelni – „ha összeszorított fogakkal is, de kibírják”.

 

A súlyos esetek túlnyomó többsége beoltatlan, döntésüket viszont állapotuk miatt most már átértékelnék.

 

„Életem legnagyobb tévedése volt, hogy nem oltattam be magam”

 

mondta az egyi beteg.

 

„Nehéz vitatkozni azon, hogy miért nem” – magyarázta egy másik fertőzött – „Több dolog van, ami miatt nem tudtak meggyőzni. Ezzel nem kifogásokat keresek, mert ez most már az én hibám”

 

Jóval kevesebben, de azért oltottak is kórházba kerülnek, a betegség lefolyása náluk azonban kortól függetlenül jóval kezelhetőbb.

 

RTVS.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.