Nyitókép: Getty Images

 

December 1-jétől, szerdától kötelező karantén vár azokra a személyekre, akik az elmúlt 14 napban afrikai országokból (Dél-afrikai Köztársaság, Botswana, Namíbia, Lesotho, Szváziföld, Mozambik, Zimbabwe), Izraelből, Hongkongból vagy a Seychelle-szigetekről tértek haza. A karantén mindenkire vonatkozik, tekintet nélkül arra, hogy be van-e oltva vagy sem. Mindez a Szlovák Közegészségügyi Hivatal új rendeletéből derült ki, amellyel az új omikron vírusvariánsra reagálnak.

 

„A karantént otthon vagy karanténközpontként kialakított szálláshelyen is lehet abszolválni. A karantén a család többi tagjára is vonatkozik, tekintet nélkül arra, hogy rendelkeznek-e teljes oltottsággal vagy átestek-e fertőzésen“

 

– mondta Marek Eliáš a Szlovák Közegészségügyi Hivataltól.

 hirdetes_300x300  

 

Tünetmentes lefolyás esetén a karanténkötelezettség koronavírusteszt abszolválása nélkül az érkezéstől számított 14. napon fejeződik be. A karantént előbb is be lehet fejezni, de ehhez két negatív PCR-teszteredményre van szükség. Az első tesztet legkorábban az érkezés utáni első napon lehet abszolválni, a másodikat pedig az érkezés utáni nyolcadik napon. A gyerekeket 12 éves korig nem kell letesztelni, a karanténjuk akkor ér véget, amikor a közös háztartásban élő családtagoknak is. A hivatal felhívja a figyelmet, hogy ezek a határidők csak abban az esetben érvényesek, ha az illetőn nem jelentkeznek a Covid-19 megbetegedés tünetei.

 

Az új szabály azokra a személyekre vonatkozik, akik az új szabály hatályba lépését követően, tehát december 1-je után lépik át Szlovákia határát. A Közegészségügyi Hivatal azonban továbbra is várja azok jelentkezését, akik az elmúlt 14 napban a fent felsorolt országok valamelyikéből tértek haza Szlovákiába. Az érintettek jelentkezését az [email protected] e-mail-címen várják. Az üzenetben fel kell tüntetni a vezeték- és keresztnevet, a telefonszámot és azt a járást, amelyben a személy aktuálisan tartózkodik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!