Júlia, Rita
  • HUF: 384.59
  • USD: 1.06
  • 14 °C
  • 25 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Nagyot kaszál a magyar kiskereskedelem a szlovákiai országos zárlaton

A szlovákiai zárlat segíthet ledolgozni a magyar kiskereskedelem járvány miatti veszteségeket

Nyitókép forrása: illusztráció/Székelyföld.ma

 

“A magyar kiskereskedelem köszöni szépen a szlovák zárlatot” – írja cikkében a magyarországi Világgazdaság, kiemelve, hogy a Szlovákiából Magyarországra menő bevásárlóturisták számottevő része a karácsonyi ajándékokat is Magyarországon szerzi be.

 

A határok átlépésére vonatkozó minimális korlátozások miatt a Szlovákiában bevezetett lockdown szinté törvényszerűen Magyarország irányába terelte a vásárlókat. Persze, a helyzetre rásegített az euróhoz képest gyengülő forint is.

 

A Világgazdaságnak nyilatkozó Neubauer Katalin, a magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint

 

a tagvállalatok visszajelzései és az iparági tapasztalatok szerint a győri, a budapesti és a miskolci áruházak számára is pluszforgalmat generál, hogy a nem létszükségletet kiszolgáló üzletek november 25-től két hétre bezártak az északi szomszédnál.

 

Az MNKSZ főtitkára elmondása szerint a szlovákiai vásárlók elsősorban a karácsonyi ajándékokat vásárolják meg Magyarországon, így leginkább a ruházati cikkek, a szépségápolási termékek, az illatszerek, a játékok és a műszaki-elektronikai termékek iránt nőtt a kereslet.

 

Mivel a forint 360-370-es árfolyamon mozog az euróval szemben, a szlovákiai vásárlóerő Magyarországon nagyobbat mutat.

 

Érdekes összefüggés, hogy a forintgyengülés a szlovákiai vásárlói szokásokra van rendszerint hatással, az osztrák vagy szlovén vásárlókra nem nagyon. Ezúttal azonban a Nyugat-Dunántúlon is vásárlói rohamra számítanak Ausztria felől.

 

Ha az év végéig érvényben maradnak a korlátozások a környező országokban, miközben Magyarországon a kötelező maszkviselés és a távolságtartás betartása mellett a boltok végig nyitva lehetnek, jó eséllyel ledolgozhatják a pandémia miatti veszteségeket a hazai kereskedők

 

– véli az MNKSZ főtitkára.

 

VG.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

musztafa ibrahim
2021. dec. 03. 18:28

Hétvégén a hátárokra már jönnek a zsernyákok.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket