Nyitókép forrása:  SITA/Branislav Bibel

 

Az 500 eurós oltási utalványok helyett lehet, hogy 300 eurónyi készpénzt kapnak az oltakozás mellett döntő nyugdíjas korúak, amit a harmadik koronavírus elleni oltás felvételekor vehetnének át. Ezt a pénzt a kedvezményezettek tetszés szerint költhetnék el. Sőt, pénzt az első oltás felvételekor is lehetne kapni – jelentette be Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján. Állítása szerint ilyen kompromisszum született a kormánypártok között.

 

Az új javaslat szerint a 60 év felettiek oltakozás ellenében 300 eurós állami jutalomban részesülnének. Azok, akik már felvették a mindkét adag oltást, a harmadik után kapnák meg az összeget. Ha valaki az első oltáson van túl, de karácsonyig, tehát december 24-ig felveszi a második adagot, vagy legalább regisztrál rá és január 15-ig fel is veszi, 200 euró jutalomban részesül.

 

Az összeget nem utalvány formájában osztanák szét, és nem is szabályoznák be, hogy a hazai idegenforgalmi egységekben és éttermekben költhetik el, ahogy az eredeti javaslat szólt.

 

  hirdetes_300x300   

A kézbesítés postai utalványokon történne, amit minden kedvezményezett beválthatna a postán.

 

Matovič megjegyezte, hogy a kormánypártok és az ellenezéki pártok között is voltak, amelyek nem nézték jó szemmel a szlovákiai idegenforgalmi ágazat megsegítését az eredetileg tervezett félmilliárdos összeggel.

 

Ugyanakkor köszönetet mondott a koalíciós partnereknek az új javaslat támogatásáért.

 

FRISSÍTVE – 18:22 – Nem sokkal kedd este 18 óra előtt a parlamentben a javaslat meg is mérettette magát az első szavazáson, amelyen végül sokkal jobban szerepelt, mint az első, eredeti utalványos megoldás. A jelenlévő 144 képviselőből 87-en támogatták, az OĽANO, az SaS, a Sme rodina, a Za ľudí képviselői, valamint Jopzef Šimko és Ján Krošlák frakción kívüli képviselők. A mindent eldöntő parlamenti szavazásra várhatóan szerdán kerül sor.

 

Döntött a koalíció: péntektől az oltottak számára megnyitnak a boltok, a felső tagozatok és a középiskolák hétfőtől áttérnek a távoktatásra

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.