Nyitókép: Facebook-live (reprofoto)

 

Frissítve: 16.00 Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter elmondta, hogy a kormány mai ülésén elfogadta a tegnap bejelentett, és december 9-ével életbe lépő járványügyi intézkedéseket.

 

Január 9-ig karácsony alatt sem látogathatjuk a rokonokat 

 

Ezek hatálya egyelőre 2022. január 9-ig érvényes és vonatkozik a közeli hozzátartozók látogatásának tiltására is karácsony alatt.

 hirdetes_300x300  

 

„Felhőkről nem beszéltünk”

 

– mondta.

 

A csomag célja, hogy csökkentse az emberek mozgását és motiválja őket az oltásra, amely az egyetlen megnyugtató megoldás a koronavírus-járvány mérséklése érdekében.

 

A tárcavezető elmondása szerint a kormány két tételben újabb, közel 100 millió eurót különített el a fertőzöttek kezelésére szolgáló gyógyszerek megvásárlására. Az egyik ilyen gyógyszer a paxlovit a Pfizertól, a másik monoklonális ellenanyag, amelyből újabb 5 ezret vásárol Szlovákia. E két utóbbi 55 millió euróba kerül. Múlt héten a kormány 42 millió euró értékben már döntött covid-gyógyszerek vásárlásáról.

 

Az oltás nemcsak a súlyos megbetegedések elől véd, hanem a kórházakra, gazdaságra nehezedő nyomást is csökkenti.

 

Kézifék 3800 kórházban ápolt betegnél

 

A kormány felhatalmazta Lengvarskýt, hogy amennyiben a kórházakban ápolt betegek száma meghaladja a 3800 főt, ún. üvegplafon vagy kézifék lép életbe, mely visszaállítja azokat a szigorításokat, melyek könnyítésként december 9-től bevezetésre kerülnek. Ezek a beoltottakra vonatkozó engedmények elvételét, a mozgás csökkentését, a hotelokba való elszállásolás lehetőségét, stb. jelenti.

 

A tegnap bejelentett intézkedésekről ITT és ITT írtunk bővebben.

 

Péntektől tehát életbe lépnek az oltottakra és a fertőzésen átesettekre vonatkozó könnyítések. A tömegközlekedésben marad az OTP rezsim (azaz a negatív teszttel rendelkezők is utazhatnak) a fertőzésveszély minimalizálása mellett.

 

Mint arról már beszámoltunk, december 13-tól az alapiskolák felső tagozatai és a középiskolák áttérnek a távoktatásra.

 

Egyes régiókban enyhe javulás tapasztalható

 

Az Egészségügyi Elemzések Intézetének igazgatója elmondta, hogy a lockdown óta bevezetett intézkedéseknek köszönhetően óvatosan optimisták, a járványhelyzet némi javulást mutat, de még korai erről bővebb következteréseket levonni.

 

Az Egészségügyi Elemzései Intézetének vezetője elmondta, hogy ugrásszerűen megnőtt a halottak száma és a lélegeztetőgépre szorulok száma is. Ugyanakkor kevesebb gyorsmentő-riasztás érkezik. Ebből főleg az Eperjesi kerületben van kevesebb, ahol nagyon magas volt ez a mutató. A javuló mutató idővel a járványhelyzet javulását is eredményezi.

 

Sajnos a gyorsmentővel beszállított betegek 82 százaléka nincs beoltva. A javuló helyzet egyelőre csak bizonyos régiókra érvényes, a megyék többségében a helyzet továbbra is romlik.

 

Hozzátette, hogy a javulás egyelőre csak egyes régiókat érinti, és nem országos jellegűek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!