Nyitókép forrása: Aktuality.sk/Instagram/Moonarch7

 

Miroslav Výboh, smerhez közeli szlovák oligarchát nem nagyon zavarja, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, és itthon egy befejezett nyomozás következményei várják. A sajtó azonban kiszúrta őt közösségi hálóra feltöltött fényképen, amelyen egy dubaji luxusétteremben pózol egy F1-es pilótával.

 

Výboh védőügyvédje azt állítja, hogy ügyfele online konferencia keretében akart vallomást tenni, de a rendőrség ezt nem tette számára lehetővé. Ezzel szemben a speciális ügyész azt állítja, hogy Robert Fico közeli barátja megkapta a lehetőséget, csak épp nem élt vele a megadott időben.

 

És miközben a védőügyvéd és az ügyészség egymásnak üzenet a sajtón keresztül, az Aktuality.sk közölt egy fotót, amelyet egy Alexandre De Damas vállalkozó osztott meg Instagram fiókján. A kép a Caviar Kaspia luxusétteremben készült.

 

 hirdetes_810x300  

Az is jól látszik a felvételen, hogy az asztálnál ott ülnek a Leclerc-fivérek is, az idősebb Charles a Ferrari F1-es pilótája, öccse pedig az Formula-3-ban versenyez. Az asztalnál ott ül még Charles Leclerc erőnléti edzője, és a nemzetközi elfogatóparancsot semmibe vevő Miroslav Výboh. Azt nem tudni, hogy a kép pontosan melyik napon készült, ám De Damas december 7-én osztotta azt meg.

 

A képen fekete felsőben látható vállalkozó a közösségi hálón azzal kérkedett, hogy gazdag környezetben nőtt fel, gazdag embereket ismer különböző kultúrával, ezért foglalkozik egy új üzleti ágazattal, a CRBI-vel. Ez az angol citizenship and residence investment betűszava. Szabad fordításban annyit tesz, hogy befektetés útján szerezhető állampolgárság.

 

Az OECD leírása szerint a „lakóhely és állampolgárság szerzése befektetés útján” nevű szolgáltatás lehetővé teszi, hogy személyek egy egyszerű befektetésen keresztül vagy átalánydíj ellenében, egyébként törvényes keretek között állampolgárságot vagy tartózkodási engedélyt szerezzen egy adott országban. A „szolgáltatással” az OECD szerint azonban egyértelműen vissza lehet élni, például offshore vagyonkimentés céljából. A CBI/RBI rendszerek úgy biztosítanak kedvező jövedelmadó-kulcsot és egyéb jogokat egyéneknek, hogy nem követelik meg, hogy az adott ország területén tartózkodjanak. Elég, ha fizetik az átalánydíjat. Az OECD az ilyen kockázatosnak minősített gyanús CRBI szolgáltatásokról listát is vezet.

 

Ami De Damas fotóját illeti, nélhány órával azután, hogy elkezdett körözni a szlovák sajtóban, a bejegyzést a fotóval együtt törölték De Damas profiljából.

 

Výboh ügyvédje a fényképet nem kommentálta, azonban szerinte a rendőrséget korábban már értesítették arról, hogy Výbohnak van egy állandó bejelentett lakhelye Monacóban és egy átmeneti lakhelye Dubajban. A rendőrség szerint az Interpol minden tőle telhetőt megtesz, hogy érvényt szerezzen a szlovák elfogatóparancsnak.

 

Výboh egyébként – nyilvánvalóan politikai kapcsolata révén – sokáig Monaco tiszteletbeli konzulja volt. Az őt ért korrupciós vádak fényében a tisztséget a külügyminisztérium idén nyáron vonta meg tőle.

 

A Smerhez közeli oligarchát a hatóságok azzal vádolják, hogy 150 ezer eurós csúszópénzt közvetített Peter Pellegrini (HLAS) akkori miniszternek. A pénz a gyanú szerint egy olyan törvény elfogadásáért járt, ami lehetővé tett egy nagy IT-közbeszerzést, amely a Vámszedő-ügyet érintő korrupciós lánchoz kapcsolódik.

 

Aktuality.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.