Nyitókép forrása: illusztáció/pxhere.com

 

Az állam nem tudja bevezetni az OTP-rezsimet a tömegközlekedési eszközökön. A Közlekedési Minisztérium a tiszti főorvos rendeletére vár, a Közegészségügyi Hivatal azonban azt állítja, nincs felhatalmazása ilyen rendeletet kiadni.

 

A közlekedési tárca arról tájékoztatott, hogy a rendeletről az egészségügyi minisztériummal egyezett meg, és azt állítja, hajlandó egy ilyen rendeletet azonnal elfogadni és átültetni a gyakorlatba.

 

„A jogi háttér elemzése után azonban kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy egy ilyen rendelet kiadására nincs hatáskörünk. Az egészség védelméről szóló törvény, amely meghatározza a higiénikusok jogköreit, nem teszi lehetővé ennek a feladatnak az ellátását”

 

magyarázta a Közegészségügy szóvivője, Daša Račková. Hozzátette, hogy az Alkotmánybíróság szerdai határozatával arra a következtetésre jutott, hogy az olyan rendeletek, mint ami a tömegközlekedés OTP-rezsimjének bevezetéséhez lenne szükség, alkotmánysértő. A Közegészségügy az egészségügyi és a közlekedési tárcával együttműködve próbál megoldást keresni.

  hirdetes_300x300   

 

Az OTP-rezsim a gyakorlatban azt jelentené, hogy a tömegközlekedési eszközöket csak azok vehetnék igénybe, akik rendelkeznek oltási vagy átesettségi igazolvánnyal, illetve hét napnál nem régebbi negatív teszttel.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!