Nyitókép forrása: unsplash.com

 

Egy friss felmérés szerint csak a lakosság kis része vesz fel hitelt karácsonyi ajándékvásárlás céljából. A megkérdezettek 91 százaléka saját megtakarításaiból és bevételeiből vásárol be az ünnepekre. A KRUK társulás megbízásából készült felmérés szerint durván a lakosság 5 százaléka vett már fel valaha 200 eurónál nem nagyobb hitelt ajándékvásárlás végett, és nagyjából ugyanennyien vettek fel 200 eurót meghaladó kölcsönt ugyanebből a célból.

 

A kölcsönt felvevők körében a 45-54 éves korosztály képviselői vannak a legtöbben (14 százalék). Tavaly arányuk még nem egész 10 százalék volt. A felmérés azt is megállapította, hogy a 18-24 éves korosztály egyáltalán nem vállalnak hitelt a karácsony apropóján, ugyanakkor a 64 évnél idősebb korosztályban a kölcsönért folyamodók aránya a tavalyi 4 százalékról idén 8 százalékra emelkedett.

 

A felmérés szerint tavaly a leggyakrabban még a munkanélküliek vettek fel hitelt ajándékok miatt, idén azonban arányuk 7 százalékra csökkent, de nőtt a szülői szabadságon lévők aránya (7-ről 13 százalékra).

 

 hirdetes_810x300  

A leggyakoribb karácsonyi hitelfelvevők az építőiparban és a gép-, illetve feldolgozóiparban dolgoznak.

 

A felmérés egyértelműen tanúsítja, hogy nőtt az olyan karácsonyi hitelért folyamodó háztartások száma is, amelyeknek bevételei még a legolcsóbb alapszükségleti cikkek beszerzésére sem elegendő és nincs semmilyen megtakarításuk.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!