Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A parlament kedden koraeste szavazott az év egyik legvitatottabb reformtervezetéről, amely a déli régiókat és fájdalmasan érinti. A 146 jelenlévő képviselő közül 76 támogatta és így a törvényhozás megszavazta a korházreformot. Beszédes, hogy mindössze két képviselő tartózkodott, 68-an pedig ellene szavaztak. A kormánypártok közül a Sme rodina nem támogatta a törvényt.

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő ellenben a terítéken lévő reformok legfontosabbikának nevezte a beterjesztést.

 

A mai döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a következő években jelentős átszervezések történnek majd az egészségügyben, és lesznek fájdalmas változások is, ami a déli régiókat is érinteni fogja. Hogy pontosan mire számítsunk, azt nehéz megmondani, a reform jelentős része ugyanis nem nyilvános (egyelőre).

 

  hirdetes_300x300   

Az egészségügyi minisztérium öt kategóriába ossza majd be a kórházakat. A reform lényegében nem különbözik attól a kórház-sztratifikációtól, amit a Smer-SNS-Most-Híd kormánya nagyjából két évvel ezelőtt megpróbált átvinni, ám végül a Smeren belüli politika csatározások miatt félre tették a témát. Annak és a mostani reformnak is az a lényege, hogy a kórházakat képességeik szerint kategóriákba sorolják, és azokra a kezelésekre és ellátásokra koncentrálnak majd, amelyeket legminőségesebben tudják elvégezni. Egyes kórházakat kvázi leminősíthetik, másokra „transzformáció” vár, aminek részletei azonban még nem ismertek.

 

Ahogy az sem, hogy mely kórházakat melyik kategóriába sorolják majd át. Ezt csak nagyjából egy múlva tudhatjuk meg.

 

„Ez nem reform”

 

Peter Visolajský, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség elnöke, gyermekorvos határozott kijelentette korábban, hogy az ő szempontjukból a most elfogadott törvény nem reform. Többek között kiemelte, hogy 11 ezer kórházi ágy megszüntetéséről van szó, ám a reform egyáltalán nem foglalkozik azzal, mi lesz azzal a 11 ezer emberrel, akik ma használják ezt a kapacitást.

 

„A regionális kórházak problémáját illetően: ha tudjuk, hogy egy kórház nem működik hatékonyan, az a megoldás, ha bezárjuk, vagy az, ha kikényszerítjük, hogy jobban működjön? A legtöbb ilyen kórházról a reform úgy gondolkodik, hogy bezárását az orvos- és nővérhiány miatt fontolgatja, nem pedig a betegek hiánya miatt”

 

fogalmazott egyszer a Postoj konzervatív napilapnak nyilatkozva.

 

„Ha egy regionális kórházból, ahol most van nőgyógyászati, gyermekorvosi, sebészeti, belgyógyászati osztály működik, utógondozási osztályt csinálunk, akkor vajon mennyi sebészet, belgyógyász, nőgyógyász, gyermekorvos marad egy ilyen kórházban, és ez merre viszi majd az orvosok számát az adott régióban?”

 

tette fel a kérdést.

 

Visolajský a kórházreformról: A kórház vagy a kórházi ágyak felszámolásával a betegek még megmaradnak

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.