Nyitókép forrása: SITA/Martin Havran

 

Szeptember végén, még a harmadik hullám tényleges kibontakozása előtt olyan nyilatkozatokat lehetett hallani a nemzetközi és belpolitikai térben, miszerint ez lesz az utolsó, türelmünket valóban igénybe vevő járványhullám. Az előrejelzések azzal számoltak, hogy az oltás bevonása és az immunizált lakosság arányának növekedése megálljt parancsol a járványhullámnak. Ám megint bebizonyosodott, hogy ha kényelmetlen igazságokról van szó, a politikusok nagy része elfeledkezik az alapvetésekről.

 

Például arról, hogy a harmadik (vagy negyedik, attól függően, hogy a tavaly októbertől áprilisig tartó hullámot egynek számoljuk-e) hullám csak akkor lehet az utolsó próbatétel, ha nem jelenik meg új variáns. Márpedig a SARS-CoV-2 koronavírus épp azzal lepte meg a járványügyi szakembereket, hogy elképesztő gyorsan tud mutálódni.

 

A WHO már az első ampulla vakcina piacra bocsátásától azt számlálta, hogy ha a világ nagy részét nem sikerül beoltatni, szinte borítékolható, hogy megjelenik majd egy új variáns, amely ellenálló lesz a kifejlesztett vakcináknak. És így is lett. Európában hiába 60 százalék feletti a lakosság oltottsági aránya, ha Afrikában 6, egyes részein 12 százalék. Így aligha véletlen, hogy (a legvalószínűbb információk szerint) Afrikában megjelent az Omikron-variáns, amellyel kapcsolatban az elmúlt napokban egyre több olyan hír jelent meg, hogy két adag vakcina bizony kevés a védettséghez.

 

 hirdetes_810x300  
Túl vagyunk a harmadik hullám tetőzésén

 

Tény, hogy Szlovákiában úgy tűnik, már túl vagyunk a járványhullám tetőzésén, enyhén csökkent már a kórházban ápoltak száma is. A liberálisok máris elkezdtek az enyhítésekről beszélni. Pártállástól függetlenül igaz, hogy a legtöbb politikus nem szívesen beszél a küszöbön álló új hullámról, amit az Omikron hozhat el – hiszen megint egy rossz hírhez kéne a nevüket adniuk egy káoszba fulladt és teljesen átpolitizált járványkezelés után.

 

Az elmúlt nap 5394 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, egy hete a napi esetszám még 7367 volt, előtte pedig 15 ezernél is több. A csúcson egyértelműen túl vagyunk, a csökkenő esetszám pedig lassan, fokozatosan begyűrűzik a kórházakba és a halálozási statisztikákba is. Mára a kórházakban 3100 embert kezelnek COVID-dal, egy hete még 3400-nál is többen voltak. A halálos áldozatok napi száma sajnos még mindig 100 körül mozog, de csak idő kérdése a trend megfordulása.

 

A fő szabály azonban ezúttal is úgy hangzik, hogy számíts a legrosszabbra, reménykedj a legjobban. Bár Afrikából az Omikron kapcsán enyhe tünetekről szóló hírek érkeztek, a szakértők már ezek megjelenésekor felhívták a figyelmet, hogy túl kevés tapasztalati ismeretünk van az új mutációról, és az afrikai enyhe tünetek mind fiatal beoltott személyekre vonatkoztak, akinek háromnegyede egyszer már átesett a fertőzésen, tehát korai lenne bizakodni az Omikron esetében.

 

Matovič: Ha teljes erővel lecsap az omikron, csak a lockdown segíthet a 60+ számára

 

Semmi sem biztos az Omikron kapcsán

 

Nyugat-Európában az enyhe tünetekről szóló híreket vitatják. Nagy-Britanniában már van halálos áldozata az Omikronnak, Boris Johnson brit kormányfő pedig egyenesen kijelentette, hogy az enyhe lefolyású Omikron-fertőzésről szóló feltételezéseket egyelőre tegyük félre.

 

Könnyen meglehet tehát, hogy egymásra rakodó járványhullámokkal találjuk magunkat szembe, és megismétlődnek a tavalyi év eseményei, amikor a koronavírus eredeti variánsa ellen teszteléssel vettük fel a harcot, aztán karácsonyra berobbant a brit Alfa-variáns, rengeteg emberéletet követelve magának a tavasz beköszöntéig.

 

A szakértők ezért Dél-Afrika helyett Dániára irányítanák a nyilvánosság figyelmét, ahol november végén 2 esetet regisztráltak az Omikronból, egy hete 59-et, ma pedig már 700-nál is több igazolt Omikron-fertőzöttről tudnak. Az ugyanis vitán felül áll, hogy az Omikron jóval fertőzőképesebb, mint a Delta volt. Dél-Afrikában két hét alatt kiszorította a Delta-variánst. A Postoj konzervatív lapnak nyilatkozó Richard Kollár matematikus szerint

 

„ami az Alfának egy héte telt, ahhoz az Omikronnak egy nap is elég”.

 

A dán adatok ráadásul arra is rámutattak, hogy az Omikronnal megfertőződöttek 10 százaléka egy héten belül kórházba kerül. A Delta Szlovákiában eddig összátlagban a pozitív esetek 5-7 százalékát juttatta kórházba. Az Omikron tehát hasonló, ha nem durvább nyomás helyezheti az egészségügyi rendszereket. Elég arra gondolni, hogy sokkal gyorsabban terjed, tehát adott idő alatt több embert juttat a kórházba, amelyek gyorsabban érik el azt a telítődési pontot, ami már általánosságban veszélyezteti a rendes betegellátást.

 

Sőt. Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzési Intézetének vezetője szerint,

 

„még ha beigazolódna is, hogy az Omikron enyhébb tüneteket mutat, – amit egyébként a Dániából érkező adatok nem támasztanak alá, – mivel gyakorlatilag már most sem rendelkezünk szabad kórházkapacitásokkal, a negyedik hullám növekvő esetszáma elképesztően súlyos lesz”

 

mondta Mišík. Szerinte az elkövetkező hetek kérdése, hogy az Omikron hivatalosan domináns koronavírustörzzsé váljon Szlovákiában is.

 

Mennyit érnek az oltások?

 

Nagy kérdés, hogy mi lesz az oltásokkal. Érdemes leszögezni, hogy a vakcinagyártók adósak maradtak a kifejezetten Alfa-, illetve Delta-variánsokra adaptált vakcinákkal, ám mivel így is rendkívül nehezen indult be a tömeggyártást, ezt a legtöbben nem merik felróni a gyártóknak.

 

Az előzetes vizsgálatok az Omikron esetében azonban azt mutatják, hogy két adag oltás (ahol a másodikat viszonylag nemrég, 28 nappal korábban adták be) mindössze 35 százalékos védettséget biztosít. A harmadik oltás ezen látványosan segíteni tud, 75 százalékra tornázza fel a védettség. A folytatásról azonban nincs érdemi információ.

 

A Delta-variáns ellen nagyjából fél évvel a teljes beoltottság megszerzése után 50 százalék közelébe süllyedt a védettség. Az Omikron azonban több mint 50 mutációval rendelkezik, olyan helyeken változott meg a vírus szerkezete, amelyek kihathatnak a vakcinák hatékonyságára. Adódik tehát a kérdés, hogy a harmadik oltás által adott 75 százalékos védettség meddig tart ki. Páran már arra is felhívták a figyelmet, hogy lesz negyedik, sőt ötödik oltás is, tekintettel az új mutációra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!