Nyitókép: YouTube

 

A vadászházban készült felvételek ügyét Robert Fico egykori csoporttársa állította le az ügyészségen, az alapokat pedig az az ügyész készítette el neki, aki a Bödörrel szomszédos területen vadászik. Mindeközben egyikük sem érzi úgy, hogy részrehajló lenne – számolt be az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány.

 

A médiában nemrég láttak napvilágot a vadászházban készült felvételek. A felvételeken ott volt a Smerhez közeli vállalkozó, Miroslav Bödör, akinek a fia, Norbert korrupció és szervezett bűnözés gyanújával ül börtönben. Rajta kívül jelen volt az ellenzéki Smer elnöke, Robert Fico és a smeres Robert Kaliňák, valamint azok az ügyvédek, akik smeres jelölteket képviselnek a kenőpénzes ügyekben.

 

 hirdetes_300x300  

Kiderült, hogy a találkozót akkor játszotta fel a rendőrség, amikor azután az orvvadászat után nyomoztak, amelyben a Čierny vŕšok névre keresztelt vadásztársaság is érintett. Ennek a vadásztársaságnak Bödör az elnöke a szóban forgó vadászházat pedig a vadászok bérlik. Mint kiderült, a rendőrség már nem nyomoz az orvvadászat ügyében, ugyanis a Nyitrai Kerületi Ügyészség leállította az eljárást, a lehallgatást pedig törvénytelennek minősítette.

 

Amíg a felvételek nem jelentek a médiában, addig minden törvényes volt

 

Az esetet kezdetben a Lévai Járási Ügyészség felügyelte, amely jóváhagyta a nyomozó eljárását, ugyanis összhangban volt a törvénnyel. A lehallgatással a bíróság is egyetértett. Miután a vadászházban készült felvételek eljutottak a médiához, az ügyet átvette a Nyitrai Kerületi Ügyészség, hogy áttanulmányozza az aktát. A felülvizsgálást Ivan Huszár ügyész végezte, aki amellett, hogy vadász, a vadászterülete Bödör szomszédságában van. Huszár mindezek ellenére azt állítja, hogy sem Bödört, sem a családját nem ismeri.

 

Az eljárás megszüntetése alatt annak az Ivan Mandalov nyitrai kerületi ügyésznek az aláírása szerepel, aki ugyanabban az évben végzett a Comenius Egyetemen, mint Robert Fico. Mandalov megerősítette, hogy Fico a csoporttársa volt az egyetemen, úgy ahogy rajta kívül még további száz diák. Hozzátette: nem állnak kapcsolatban egymással.

 

Jahnátek is képbe került

 

További érdekesség, hogy a Nyitrai Kerületi Ügyészségen Miroslava Jahnátková az ügyésznő. Mint kiderült, azon a vadászterületen, ahol a bűntényt elkövették, és amelynek Miroslav Bödör az elnöke, a múltban Jahnátková ügyésznő apja, az egykori smeres miniszter Ľubomír Jahnátek és testvére, Andrej is vadászott. Jahnátková ügyésznő mindeközben azt állítja, hogy nem cselekedett a vadászház ügyében és a Bödör családot sem ismeri.

 

Nem történt részrehajlóság

 

Mandalov kerületi ügyész szerint az ügyészségen belül senki sem jelentett részrehajlóságot a Bödör vadászterületén zajló orvvadászattal kapcsolatban, mert nem volt rá okuk.

 

Forrás: Zastavme Korupciu

 

Csupa véletlenek

 

Juraj Šeliga (Za ľudí) Facebook-posztjában hívta fel a figyelmet arra, hogy a Léva melletti vadászházban zajló eseményeket rendesen ki kell vizsgálni, a vizsgálatnak pedig függetlenül és pártatlanul kell zajlania.

 

 „Nehéz bízni az ügyészség eljárásmódjában, ha látjuk, ki döntött a Léva melletti vadászházból kiszivárgott felvételek ügyében, illetve ki mondta azt, hogy törvénytelenek a felvételek. Úgy tűnik, mintha az egész a véletlen műve lenne, de Robert Fico és a „mi embereink“ esetében megtanultuk, hogy véletlenek nem léteznek“

 

– írta Šeliga, majd hozzátette: Fico esetében mindennapos, hogy eljátssza a demokrácia mártírját, akit a világ összes politikusa börtönbe akar juttatni. Mindezt nem azért teszi, hogy védje a jogállamost és az eljárások tisztaságát, hanem azért, hogy kétségbe vonja azokban a legnagyobb ügyekben folyó nyomozásokat, amelyben a Smer jelöltjeit és ő maga is érintett.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.