Nyitókép: TA3 (reprofoto)

 

…de bízik abban, hogy jövőre már javulni fog a helyzet.

 

A hírtelevízió vendége vasárnap a szlovák államfő volt. Zuzana Čaputovát évértékelő televíziós szereplésében az aktuális történésekről is kérdezték.

 

Az államfő válaszaiban legtöbbször igyekezett középre helyezkedni, így szinte lehetetlen volt egyértelmű választ kicsikarni belőle. Válaszaiban akkurátusan mindkét oldal érdekeinek hangot adott, ami a gyakorlatban, a napi politika szintjén lehetetlen.

 hirdetes_810x300  

 

Pontokba szedve az államfő válaszai.

 

Tüntetések, letartóztatások:

 

A tüntető egészségügyisek letartóztatásából politikai ügy lett. Hogy jogszerű volt-e vagy sem a letartóztatásuk, az az ügyészség feladata. Sajnálom, hogy az ágazat anyagi helyzete csak a költségvetés elfogadásánál került terítékre.

 

Robert Fico előállítása teljesen más eset, mint az egészségügyiseké.

 

Járványügyi intézkedésekről:

 

A gasztroszektor számára általános kártalanító törvényt kell elfogadni a gazdasági lehetőségekhez mérten.

 

Hogy milyen intézkedésekre van vagy nincs szükség, annak javaslata a szakértők feladata. Én hallgatok rájuk. Nem jó, ha az egész át van politizálva.

 

Belpolitika:

 

A járványhelyzetért nem csak a koalíció a felelős, de fő feladata a kormányfőnek van. Ilyen időszakban erős vezetőre van szükség, de Matovič nem volt jobb kormányfő mint Heger, Pellegrinit pedig nem akarom értékelni, mert teljesen más időszakban volt miniszterelnök.

 

300 eurós oltakozási támogatás:

 

Értem, hogy az oltakozás növelését szolgálja. Megvan az előnye, de a jövőre nézve a kockázata is, hiszen rászoktatjuk az embereket arra, hogy pénzért tartsák be az előírásokat.

 

Kötelező oltás kérdése:

 

Valószínűleg Szlovákiában is elkerülhetetlen lesz. Szélsőséges megoldás, de az sem mindegy, hogyan jutunk el odáig. Európában a harmadik legrosszabbak vagyunk, az emberek 50 százaléka nincs beoltva. A társadalom nemcsak a Covid miatt beteg. Hagytuk elburjánzani az álhírgyárakat, ami agressziót, feszültségek szül és nagyban rontja a társadalmi hangulatot. Természetes dolog, hogy félünk az ismeretlentől, de én bízok a szakértőkben, főleg azokban, akik a vakcinákra specializálódnak.

 

Van kockázata is az oltásnak, de előnyei többszörösen meghaladják az esetleges komplikációkat.

 

Előehozott választások kérdése:

 

Nem lehet erről népszavazást tartani, amíg ennek lehetősége nincs benne az alkotmányban. Ha az oda bekerül, kész vagyok kiírni az erről szóló referendumot. Egy választási ciklusban egyszer legyen csak rá mód. Az embereknek ugyanis ha úgy gondolják, joguk van átértékelni a választásokon hozott döntésüket meghatározott, szigorú keretek között. Ha nem lesz képes együtt kormányozni a koalíció, az előrehozott választás megoldást jelenthet. Jelenleg azonban képesek a kormányzásra, a héten három nagy reformtörvényt is elfogadtak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!