Nyitókép: Körkép.sk/Király Zsolt

 

A 2021-es népszámlálás főbb eredményei

 

A Statisztikai Hivatal az eredmények közzétételére vonatkozó ütemtervvel összhangban már a népszámlálás évében bemutatta a 2021-es szlovákiai nép- és lakásszámlálás első, főbb eredményeit. A 2021-es lakás- és népszámlálás az ország történetében most először elektronikus és integrált formában zajlott – a lakosoktól szerzett adatokat adminisztratív forrásokkal kötötték össze. A népszámlálás új koncepciójának köszönhetően a Statisztikai Hivatal olyan adatokat tud bemutatni, amelyek sokkal minőségibbek és pontosabbak. A hagyományos népszámlálással ellentétben az egyes kérdéseknél sokkal magasabb válaszadási arányt sikerült elérni közvetlenül a lakosoktól. A népszámlálás összes közzétett adata megtalálható a www.scitanie.sk honlapon. Megjegyzendő, hogy a nemzetiségre, felekezeti hovatartozásra vonatkozó hivatalos adatokat csak januárban hozzák nyilvánosságra.

 

 hirdetes_400x285  

Szlovákiának 5 449 270 lakosa van

 

A 2021-es népszámlálás eredménye szerint Szlovákiának 5 449 270 lakosa van. Valamivel több lakos él a városokban (53,2%), mint vidéken (46,8%). A lakosság 16%-át a preproduktív életkorban (0-tól 14 éves korig) lévők alkotják, 67%-át a produktív korban (15 éves kortól 64 éves korig) lévők teszik ki, míg a posztproduktív életkorban lévők (65 éves kor felett) a lakosság 17%-át alkotják. A lakosság 49%-a férfi, 51%-a nő.

 

Az állandó lakhellyel rendelkező lakosok 98,9%-a szlovák állampolgár. A más állampolgárságú személyek többsége a Pozsonyi kerületben él, legkevesebb az Eperjesi kerületben.

 

A 2021-es népszámlálás eredményének egyik pozitív tendenciája, hogy nőtt a főiskolai végzettségű lakosok aránya (18,4%). Azonban a lakosság többségének továbbra is teljes középfokú végzettsége (érettségi) van.

 

A főiskolai végzettséggel rendelkező lakosok jelentős része (31,7%) a Pozsonyi kerületben él. Egyúttal a Pozsonyi kerületben a legalacsonyabb azoknak a lakosoknak az aránya, akik alapfokú végezettséggel rendelkeznek (11,6%). Az ország összes kerületében a teljes középfokú végzettséggel (érettségi) rendelkező lakosok aránya a legkiegyensúlyozottabb.

 

Ami a családi állapotot illeti, a 2021-es népszámlálás eredményei hasonlóak, mint az előző népszámlálásé.

 

Fotó: Körkép.sk/Király Zsolt

 

1 234 592 házat és egyéb lakóhelyet számoltak meg

 

A 2021-es házszámlálás során összesen 1 234 592 házat számoltak meg. A házaknak csaknem a 30%-a 1961 és 1980 között épült, miközben a kerületek közül a Nyitrai kerület volt az, ahol a fentebb említett időszakban a legtöbb ház épült. A házak 9,9%-át az elmúlt tíz évben építették fel, ebből a legtöbbet a Pozsonyi kerületben.

 

A legtöbb rekonstrukciót (ablakcsere, tetőrekonstrukció, szigetelés, épületbővítés vagy -hozzáépítés) 2010 és 2015 között végezték, ugyanis ekkor újították fel a házak 23,2%-át. Szlovákiában azonban a házaknak csaknem a 39%-át még mindig nem rekonstruálták. A leggyakoribb felújítási munkálat közé az ablakcsere tartozott (54,4%), utána következett a szigetelés (32,2%), végül pedig a tetőfelújítás (30,9%).

 

Fotó: Körkép.sk/Király Zsolt

 

Javult a lakások felszereltsége

 

Szlovákiában a családi házakban lévő lakások vannak túlsúlyban (49,2%), utána következnek csak a lakóházakban található lakások (45,9%). A legnagyobb arányban a Pozsonyi kerületben találhatók lakások, az összes lakásnak a 16,1%-a. Ezzel ellentétben az egyes kerületek közül a legkisebb arányban a Nagyszombati kerületben találhatók lakások (10,8%).

 

A 2021-es lakás-, ház- és népszámlálás első fázisa már 2020. június 1-jén elkezdődött a lakás- és házszámlálással. Összesen 8 és fél hónapon keresztül tartott, majd erre kapcsolódott rá az online népszámlálás is, ami 2021. február 15-től 2021. március 31-ig zajlott. Mivel az asszisztált népszámlálásra befolyással volt a koronavírus-járvány, ezért későbbi időpontban, 2021. május 3. és 2021. június 13. között valósult meg. Az adatgyűjtés után a 2021-es népszámlálás az adatok feldolgozásával folytatódott.

 

„Nemcsak a teljes elektronizáció, hanem az adatok integrálása is újdonságnak számított, sőt az adatok terjesztésének módja is rendkívül innovatív volt. Az integrált számlálás az adminisztratív forrásokból származó adatok és a lakosoktól begyűjtött adatok kombinációján alapszik. Ezért a feldolgozás részét rengeteg adat képezte és képezi is a mai napig. Azzal, hogy csökkentettük a lakosok adminisztratív terhét a Statisztikai Hivatal irányába, azzal járt, hogy az adatfeldolgozás sokkal komplexebb és összetettebb lett. Viszont az eredmények sokkal minőségibbek, és már a népszámlálás évében publikációképesek”

 

– jelentette ki PhDr. Ľudmila Ivančíková, PhD., a Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának vezérigazgatója.

 

„A 2021-es lakás-, ház- és népszámlálás a statisztikusok számára hatalmas kihívást jelentett. A megvalósítása a 21. századhoz méltó volt. Tudatosítottuk az információs technológia lehetőségeit, sokat tanultunk egymástól, a járvány emberileg vizsgált felül minket. A Statisztikai Hivatal képes volt megbirkózni a népszámlálás teljesen új koncepciójának módszertanával, előkészítésével és megvalósításával“

 

– konstatálta Ing. Alexander Ballek, a Statisztikai Hivatal elnöke.

 

Az összes adat megtalálható a www.scitanie.sk honlapon

 

A szakmai nagyközönség a www.scitanie.sk honlapon találhatja meg és tekintheti át az adatokat dashboardokban, táblázatokban, kockákban, nyílt adatokan és anonimizált adatbázisokban. Az aktuális adatokon kívül a honlapon a népszámlálás történelméről és a szlovák társadalomról is sok érdekességet lehet elolvasni.

 

Szlovákia lakosságszáma 5,449 millióra emelkedett – A Statisztikai Hivatal közzétette a 2021-es népszámlálás első adatait

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.