Kornél, Soma
  • HUF: 400.10
  • USD: 1.04
  • 21 °C
  • 36 °C

Hirdetés (X)

Belföld

AKO-felmérés: Mérsékelten emelkedett a kötelező oltást támogatók száma

A beoltatlanok több mint fele viszont inkább vállalná a pénzbírságot

Nyitókép forrása: Nyíregyháza, 2021. december 19. Hajnal Vivien bőrgyógyász beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. december 19-én. MTI/Balázs Attila

 

A koronavírus elleni kötelező oltás támogatottsága mérsékelten emelkedett Szlovákiában. Azok akik támogatják a népesség meghatározott csoportjainak kötelező oltását, nagyjából annyian vannak, mint az intézkedést elutasítók – derült ki a AKO-ügynökség friss felméréséből.

 

A kötelező oltás általános bevezetését (eszerint mindenki megkapná az oltást, akinek egészségügyi állapota engedi) a megkérdezettek 38,9 százaléka támogatja. A kötelező vakcinázás minden formáját a megkérdezettek 52,1 százaléka utasítja el, 9 százaléknyian pedig nem tudtak választ adni a kérdésre.

 

Az általános kötelező oltást támogatók ugyanakkor mérsékelten emelkedett, júliusban arányuk 31,2 százalék volt, most 38,9. százalék.

 

Az adott társadalmi csoportok számára előírt kötelező oltással (például egészségügyi dolgozók, 64 évnél idősebbek, idősgondozók, rendőrök, pedagógusok számára) a megkérdezettek 46 százaléka ért egyet, míg 45,7 százalékuk elutasítja. A kérdés ilyen megvilágításában az erőviszonyok nagyjából egyeznek.

 

A kötelező oltást támogatók pártszimpátia szerinti megoszlása a kormánypártok esetében a következőképp alakult:

 

  • Progresívne Slovensko választói: 90 százalék;
  • OĽANO választói 80 százalék;
  • SaS választói 71,8 százalék;
  • Sme rodina választói: 50,8 százalék;
  • Hlas választói 44,6 százalék.

 

A 60 év felettiek oltakozásra ösztönzését szolgáló 300, illetve 200 eurós jutalommal a megkérdezettek 32,9 százaléka ért csak egyet, 52 százalékuk elutasítja.

 

A beoltatlan válaszadók 50,6 százaléka a kötelező oltás helyett inkább fizetné ki a 300 eurós bírságot, 21,4 százalékuk pedig inkább vállalná az egészségügyi kiadások megtérítését. 28 százalékuk ugyanakkor a büntetés/bírság elkerülése érdekében hagyná beoltatni magát.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy az országos zárlattal a többség egyetért, de az iskolák országos szintű bezárásával csak nagyjából harmaduk tud egyetérteni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket