Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A kormány szerdai döntése értelmében 2022. január végéig kell elkészülnie a koronavírus-fertőzött betegek számára fenntartott vészhelyzeti egészségügyi rendszernek. Nem tábori kórházakról van szó, hanem olyan ágykapacitások létrehozásáról, ahol csak alapvető ellátásban részesítik őket, és osztályoznák a betegeket. A kormány szerdai ülésén a rendszer kidolgozásával az egészségügyi minisztériumot bízta meg.

 

„Tekintettel az Omikron-variáns terjedésére elkerülhetetlen, hogy felkészüljük a szlovák egészségügyi rendszer kapacitásainak jelentős túllépésére”

 

figyelmeztet az egészségügyi tárca. Ezért javasolta a vészhelyzeti egészségügyi rendszer előkészítését, ahol „az enyhébb tünetekkel küzdőket alapellátásban részesítik” és „kategorizálják az egyes betegeket”. Ezzel próbálják a kórházak sürgősségi osztályaira nehezedő jövőbeli nyomást csökkenteni, illetve elkerülni, hogy a vírus a rendes betegellátást végző osztályokon kezdjen el terjedni.

 

A minisztérium azzal számol, hogy kezdetben egy vészhelyzeti egészségügyi központot hozna létre, amelyet később négyre tud bővíteni, szükség esetén pedig akár minden megyeközpontban lenne egy ilyen kórház.

 hirdetes_810x300  

 

A szaktárca elöljáróban 1000 ágyas kapacitással számol. Hangsúlyozta, hogy ez egy szükségmegoldás arra az esetre, ha ismét háborús viszonyokra emlékeztető nyomás alá kerülne a rendes betegellátás. Az egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský szerint egyik nagyszabású műveletről van szó, amely bonyolultságában a 2020-es, őszi országos tesztelés megszervezésével mérhető össze. Azt is kiemelte ugyanakkor, hogy nem az egészségügy kapacitásának növeléséről van szó.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!