Nyitókép: SITA/AP

 

Szlovákiában lecsengőben van a delta variáns által okozott járványhullám, ugyanis folyamatosan csökkennek az esetszámok – közölte Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) igazgatója. Megjegyezte, jelenleg kevesebb mint háromezer covidos páciens szorul kórházi ellátásra.

 

„Az előző héttel összehasonlítva csökkent a kórházakba felvett páciensek száma, viszont naponta továbbra is 200–250 új covidos beteget vesznek fel az egészségügyi intézményekbe“

 

– mondta Mišík.

 hirdetes_300x300  

 

Hozzátette: a kórházi kezelést igénylő betegek jelentős része – mintegy 80 százaléka – oltatlan. Az IZA igazgatójának tájékoztatása szerint a mentősöket is kevesebbszer riasztják, viszont az elhalálozások száma az előző héthez képest nem csökkent.

 

Az új esetek száma minden korcsoportban csökkenő tendenciát mutat. Az újonnan regisztrált fertőzöttek között továbbra is a delta variáns dominál, az omikront eddig hét fertőzöttnél azonosították.

 

A vakcina első adagjával Szlovákia lakosságának már több mint fele be van oltva, a felnőtt lakosság körében az átoltottság mértéke eléri a 60 százalékot. A 60 év felettiek körében is növekszik a beoltottak aránya, múlt héten 8 000 első vakcinát adtak be ebben a korcsoportban. Mišík ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ebben a korcsoportban még mindig 368 000 olyan személy van, aki nem vette fel a vakcinát.

 

A karácsonyi ünnepek és az omikron variáns kapcsán Mišík ismét emlékeztetett a szakemberek által javasolt óvintézkedésekre, azaz az oltás felvételére, a társadalmi kapcsolatok korlátozására, a megelőző tesztelésre, reszpirátorviseletre, illetve az immunitás erősítésére.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!