Nyitókép forrása: SITA/Viktor Zamborský

 

Vladimmír Lengvarský egészségügyi miniszter arra számít, hogy a koronavírus negyedik (következő) hulláma Szlovákiában valamikor január végén vagy február elején tetőzik majd, és főleg az Omikron-variáns lesz a hajtóereje. Nem gondolja ugyanakkor hogy emiatt meg kéne hosszabbítani a veszélyhelyzetet.

 

Elmondása szerint a jelenleg rendelkezésére álló információk arról tanúskodnak, hogy az Omikron-variáns rendkívül gyorsan terjed, de azt is elismerte, hogy egyelőre még nagyon kevés érdemi adattal rendelkeznek a mutáció viselkedéséről.

 

„Amit viszont tudunk, hogy a mi népességünk nem kellőképpen átoltott. Ez azt jelenti, hogy a fertőzéssel veszélyeztett populáció, főleg az idős populáció aránya nagy, legyen szó akár a Delta, akár az Omikron variánsokról. A helyzet ismét a kórházak telítődésével fenyeget”

 

mondta a miniszter. Arra számít, hogy az Omikron rövid idő alatt igen sok embert fertőz meg, ami érinteni fogja az egészségügyi dolgozókat és a kritikus infrastruktúrákban dolgozókat is. Előfodulhat, hogy az állam alapvető működése is veszélybe kerül, ha egyszerre tömegek betegszenek meg.

 hirdetes_300x300  

 

A minisztérium szakértői által figyelt tanulmányok Lengvarský szerint azt mutatják, hogy a harmadik oltás 90 százalékos védettséget nyújt a COVID-19 ellen.

 

„Ha valaki már több, mint három hónapja megkapta a második oltását, vegye fel a harmadikat is. Meg kellene kapni a védelmet. Ha valaki betartja, amit kell, autóval érkezik [az országba] és előzőleg regisztrál az e-Hranica oldalon, pár napig karanténban marad, majd PCR-tesztet végez, akkor azt hiszem, hogy nem lesz szükség a korlátozások drasztikus szigorítására”

 

fogalmazott a miniszter.

 

Hozzátette, hogy szerinte a szlovákiai polgárok „nagymértékben megérteték”, hogy ha magukat védik, azzal, családjukat és közvetve az egészségügyi rendszert is védik. Attól azonban továbbra is tart, hogy ha az Omikron rendkívül sok embert fertőz meg, akkor mégis szigorítani kell majd a szabályokon, bár talán nem hosszú időre.

 

Lengvarský emlékeztetett, hogy a légitársaságoknak már az ünnepek előtti időszaktól kezdődően negatív PCR-tesztet kellett kérnie a Szlovákiába utazóktól.

 

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Omikron terjedése olyan gyors, hogy nem lehet feltartóztatni a fertőzés visszakövetésével sem. 

 

Elmondta, hogy amennyiben lesznek kifejezetten az Omikron-variáns ellen kifejlesztett oltóanyagokat, azokat az Egészségügyi Minisztérium beszerzi őket. Rámutatott, hogy a Pfizer már készít egy speciálisan az Omikronra szabott oltóanyagot, és az első szállítmányok a jövő nyáron érkezhetnek meg. A minisztérium folyamatosan egyeztet az Európai Bizottsággal, amely a tagállamok helyett tárgyal a vakcinák beszerzéséről a gyártókkal.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!