Nyitókép forrása:  SITA/Martin Havran

 

Két új, járvánnyal kapcsolatos hír látott napvilágot kedden, ezúttal mindkettő a jobbakból való. A harmadik oltással beoltott személyek száma átlépte a lélektaninak mondható egymilliós határt. És meredek csökkenésbe kezdett a kórházakban ápolt fertőzöttek száma. Az örömünk nem lehet felhőtlen, egyrészt közeleg az Omikron-variáns, és csak idő kérdése, mikor okoz egy újabb járványhullámot Szlovákiában is. Másrészt, a szlovák statisztikai adatok nem annyira lenyűgözőek, ha megnézzük a környező országok számait.

 

Az elmúlt az elvégzett PCR tesztek 23 százaléka volt pozitív, a hullám csúcsa előtt jártunk 36 százaléknál is. A pozitív antigéntesztek száma ugyan csökkent, de ismét igen magas értéken járt a pozitivitási arányuk (13,65 százalék, pedig már egy ideje tíz alatti értéken tartotta magát ez a mutató). Az elhunytak száma 48 fővel emelkedett tegnap.

 

A harmadik oltáson már 1 007 149 személy van túl, az első adagot felvevők száma 1575-tel nőtt (2 745 593-ra), a második adagot  5456-an vették fel tegnap (2 590 147). A harmadik adag oltásra bejelentkezők száma ennél feltűnően magasabb: hétfőn 15 781-en kapták meg az emlékeztető oltást.

 

 hirdetes_300x300  

A kórházakban 3500 helyett már jelentősen kevesebben küzdenek a kórral, az ápoltak száma 2267-re csökkent. A szeptember óta eltelt időszakban mért rekordértéknek ez már csak két harmada. Nem hangzik rosszul, de a környező országokhoz képest Szlovákiában lassabban javul a helyzet a kórházakban.

 

Csehországban egy hónap alatt két harmaddal csökkent a kórházban ápoltak száma, Ausztriában 75 százalékkal.

 

Persze, ezek csak pillanatképek, amelyeket az Omikron hamar felülírhat. Szlovákiában hétfőn újabb kilenc omikronos esetet igazoltak, öten közülük nem voltak beoltva, négyen két adag oltással rendelkeztek. Az országban eddig összesen húsz Omikron-variánshoz köthető fertőzést tartanak nyilván. Az esetek többségében enyhe tüneteket tapasztaltak, egy fertőzött pedig teljesen tünetmentes volt. Három személy (beoltatlanok) közepesen súlyos lefolyású következményekkel küzdöttek.

 

A tüneteket között szerepelt a levertség, köhögés, fáradékonyság, ízületi fájdalom, nátha, hasmenés.

 

Tekintettel arra, hogy már belföldi fertőzésekre is sor került Szlovákiában, a Közegészségügyi Hivatal úgy véli, hogy az Omikron jelenléte a lakosság körében jóval markánsabb, mint ahogy azt az igazolt esetek egyelőre sejtetni tudják. Az illetékesek hangsúlyozzák, hogy a megerősítő oltás jelentősen csökkenti a súlyos lefolyás kockázatát.

 

A hatóságok arra is felhívták a figyelmet, hogy az Omikron reális esetszámait igen nehéz megállapítani, mert csak a pozítív eredményt hozó minták öt százalékát szekvenálják. Kiindulópont azonban akad. Magyarországon az Omikron okozza az összes új fertőzés 11 százalékát már, és az arány emelkedik. Az sem mellékes, hogy sokan járnak át Szlovákiából Magyarországra dolgozni vagy üdülni, éttermekbe.

 

Koronavírus Szlovákiában: 48 halott, 3 579 új vírusfertőzött, 15 324 PCR-tesztelés

 

Körkép.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.