Nyitókép: RTVS

 

A Szlovák Posta tavaly év végén kezdte meg annak az első 20 ezer oltási utalványnak a kézbesítését, amely a 60 év felettieknek jár az oltásért. Ebből január 4-ig 9 665 utalványt fizettek ki. Az utalvány címzettjei bármelyik postán kivehetik a pénzt, ehhez csupán a postai utalványt és az érvényes személyi igazolványukat kell felmutatniuk.

 

„A Szlovák Posta január és február folyamán 900 ezer oltási utalványt fog kézbesíteni és kifizetni. A kézbesítés több részben fog zajlani. A következő 100 ezer utalvány kézbesítését január 8-án kezdik el“

 

– konstatálta Iveta Dorčáková, a Szlovák Posta szóvivője.

 hirdetes_810x300  

 

Hozzátette: a postai utalványok a posta hagyományos termékei közé tartoznak, ezért eddig nem találkoztak nagyobb problémával. Kisebb-nagyobb problémákat inkább azok a pontatlanságok okoznak, amelyek a 60 év felettiek címének adatbázisból történő átmentésekor keletkeztek.

 

A pénzügyminisztérium nem vette számításba az oltásért járó honorárium számlaszámra történő kifizetését, hiszen a nyugdíjasok harmadának nincs saját bankszámlaszáma. A tárca szerint a postai utalvány kézbesítése az egyik leggyorsabb és legbiztonságosabb módja annak, hogy átadják az oltásért járó pénzösszeget az időseknek.

 

Az oltásért járó pénzösszeg kifizetését eleinte a Szociális Biztosítón keresztül szerették volna intézni, de időbeli korlátozások miatt ez nem valósulhatott meg. A Szociális Biztosító csak márciusi időpontban tudta volna kifizetni az oltásért járó juttatást, és azt is csak azoknak, akik nyugdíjat kapnak.

 

A pénzügyi tárca kihangsúlyozta, hogy a Szlovák Posta annak a személynek is kifizeti az oltásért járó pénzt, akit a címzett meghatalmazott a küldemények átvételére. Emellett a címzett ápolója is átveheti a pénzt, amennyiben a címzettet megfosztották a jogi cselekvőképességétől, illetve a bíróság korlátozta a küldemények átvételére való alkalmasságát.

 

A postai utalvány kifizetéséhez érvényes személyi igazolványt kell felmutatni. Amennyiben az utalvány kifizetését nem a címzett, hanem más személy kéri, a személyi igazolványán kívül felhatalmazást vagy bírói végzést is kell felmutatnia.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.