Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Január 10-től, hétfőtől megnyitnak az iskolák. Svetlana Síthová oktatásügyi államtitkár részletes információkat közölt arról, miként fog zajlani az oktatás a karácsonyi szünet befejeztével.

 

Az államtitkár szerint Szlovákiában a pedagógusok 71 százaléka be van oltva, ami jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy ismét megvalósuljon a jelenléti oktatás. Síthová szerint kizárt, hogy a diákok hétfőn az iskola zárt kapuival találkoznának.

 

„Ez nem fordulhat elő. Az igazgatók és a pedagógusok kommunikálnak a szülőkkel, hétfőtől pedig az összes iskolában kezdetét veszi a jelenléti oktatás“

 

  hirdetes_300x300   

– erősítette meg Síthová a TA3-nak.

 

Az iskolanyitás az érvényes járványügyi szabályok szerint zajlik. Ez azt jelenti, hogy ha valamelyik diák pozitív lesz vagy pozitív tanárral találkoznak, akkor az osztály áttér a távoktatásra.

 

 „Elég, ha az osztályban egy diák vagy egy tanár lesz pozitív. Ebben az esetben az egész osztály tíznapos karanténba vonul. Amennyiben az osztályban vannak oltott vagy covidon átesett diákok, és az iskola biztosítani tudja a jelenléti oktatásukat, akkor nem kell karanténba vonulniuk. Viszont ha az oktatási intézmény nem tudja egyszerre megoldani a távoktatást és a jelenléti oktatást, tíz napig távoktatásra áll át az egész osztály“

 

– magyarázta az államtitkár. Hozzátette: amennyiben az osztályban hiányozni fog a koronavírus miatt kiesett tanár, az igazgatónak más pedagógussal kell helyettesítenie.

 

Kötelező maszkviselés

 

Továbbra is érvényes, hogy a diákoknak szájmaszkot (nem reszpirátort) kell viselniük az iskolában. Kivételt képeznek az autisták, a hallássérült és mentálisan sérült gyerekek és a tanáraik, valamint az óvodások.

 

A tesztelés nem kötelező

 

A szülőknek továbbra is lehetőségük lesz a gyerekek letesztelésére.

 

 „A tesztelés nem lesz és nem is volt kötelező az iskolákban. Önkéntes alapon működik, de a szakemberek a heti kétszeri tesztelést ajánlják“

 

– hangsúlyozta az államtitkár. Elmondása szerint az iskolaév kezdetétől rengeteg szülő érdeklődött a tesztek iránt.

 

Sportkörök működése

 

Az iskolai sportkörök csak az egy osztályba járó diákoknak engedélyezettek, ami azt jelenti, hogy nem lehet keverni a tanulókat. Az iskolán kívüli sportklubok csak az oltott és a covidon átesett diákok számára működhetnek.

 

A kötelező oltás kérdése jelenleg nincs terítéken

 

Annak ellenére, hogy Szlovákiában csaknem a pedagógusok háromnegyede be van oltva, Síthová szerint a kötelező oltás kérdése olyan téma, amely egyszer el fog jönni, meg kell majd nyitni és válaszolni is kell rá.

 

TA3/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!