Nyitókép: SČK/SITA

 

Enyhülnek a tömegrendezvényekre vonatkozó feltételek, melyeket OP-rezsimben (oltottak és covidon átesettek) lehet megtartani. A kormány javaslata alapján az alacsony kockázatú rendezvényeken legfeljebb 100 fő vehet részt, illetve a befogadóképesség 50 százalékát tölthetik fel. A közepes kockázatú rendezvényeken pedig 25 százalékos befogadóképességet határoztak meg. Mindez abból a javaslatból derült ki, amit a kormány hétfőn hagyott jóvá. A rendelet pontos szabályait Ján Mikas tiszti főorvos fogja meghatározni.

 

„Az egészségügyi minisztériummal kompromisszumos megoldást találtunk a kulturális élet ideiglenes megnyitására. Én és az egész kulturális tárca azon igyekeztünk, hogy a kulturális rendezvényeket is meg lehessen tartani, illetve hogy azok a nézők számára biztonságosak, a szervezők számára pedig gazdaságilag elfogadhatók legyenek“

 

– jelentette ki Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter.

 hirdetes_810x300  

 

A kormány azokat a rendezvényeket sorolta az alacsony kockázatúak közé, ahol a látogatók reszpirátort viselnek, nem fogyasztanak ételt, italt, kötelező leülniük, nem énekelnek és nem is motiválják éneklésre az embereket. Ezeket a rendezvényeket OP-rezsimben legfeljebb 100 fő részvételével, vagy a befogadóképesség 50 százalékának feltöltésével lehet megvalósítani.

 

A közepesen kockázatos rendezvényeken szintén reszpirátort kell viselni, emellett pontosan meghatározott ülő- vagy állóhellyel kell rendelkezni. Ezeken a rendezvényeken a befogadóképesség 25 százalékát lehet feltölteni, vagy legfeljebb 100 főt lehet rá beengedni. Mindkét verzió esetén kötelező az oltás vagy a betegségen való átesés igazolása.

 

Magas kockázatú eseménynek számítanak az esküvők, halotti torok, ünnepségek, estélyek, bálok, diszkók, illetve a vendéglátó-ipari egységekben tartott rendezvények. Ezeken az eseményeken legfeljebb 20 személy vehet részt, de nekik is oltással vagy a covidon való átesésről szóló igazolással kell rendelkezniük. A rendezvény résztvevőiről kötelező lesz névlistát készíteni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!