Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Szlovákia egyik leggazdagabb embere, a PENTA egykori résztulajdonosa, ismert oligarcha, a Gorilla-ügy főszereplője, Jaroslav Haščák kártérítést vagy bocsánatkérést követel a szlovák államtól, amiért 2020 decemberében  a bazini Specializált Büntetőbíróság vizsgálati fogságba helyezte pénzmosás gyanújával.

 

Haščák amiatt került a hatóságok célkeresztjébe, hogy a gyanú szerint fiktív megbízások címén fizetett ki több százezer eurót egy SIS-ügynöknek a Gorilla-felvételekért cserébe, amit az ügynök a Szlovák Titkosszolgálatból csempészett ki.

 

A Gorilla-felvételek több órás hanganyaga egy pozsonyi lakásban készült a 2006-os választások előtt több hónappal, ahol Haščák vendégül látott több prominens személyiséget és politikai vezetőt, hogy províziókról és politikai stratégiákról egyeztessenek. A 2011-ben napvilágra került leirat demonstrációkat indított el, a nyomozást azonban azóta is folyamatosan hátráltatják és zsákutcába kényszerítik. Nem csoda, a felvétel tartalma bizonyítja, hogy mekkora befolyása is van az oligarcháknak Szlovákiában.

 

  hirdetes_300x300   

Bár Haščákot sem úgy tartóztatták le, mint földi halandót (bilincset a kommandósok nem tettek rá őrizetbe vételekor), és 2021 januárjában már szabadlábon várta a nyomozás végét, a botrány miatt le kellett mondania jelentős PENTA-beli érdekeltségeiről. Megjegyezzük, ez utóbbi nem feltétlenül csak a letartóztatás eredménye, jelentős hatalmi átrendeződések történtek anélkül is.

 

Haščák ügyvédje, Peter Kubina most azt közölte a sajtóval, hogy ügyfelét „törvénytelenül vádolták meg, majd helyezték vizsgálati fogságba”, és ezért kártérítést vagy nyilvános bocsánatkérést követel.

 

Az ügyvéd a Legfelsőbb Bíróság tavaly január 7-i döntésére (ezzel helyezték szabadlábra) és a főügyész augusztus 31-i határozatára (ezzel állították le az ellene folytatott nyomozást) hivatkozik, mint jogi érvelésre, állítása szerint ezek egyértelműen bizonyítják a letartóztatás törvénytelenségét és a vádak alaptalan jellegét.

 

Haščák az Igazságügyi Minisztériumtól és a Főügyészségtől vár bocsánatkérést, és ha ezt nem kapná meg, akkor kártérítést követel, amit – állítása szerint – jótékony célokra fordítana. Az ügyvédje szerint a kártérítés összege akár több tízmillió euróra is rúghat.

 

Körkép.sk, aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.