Nyitókép forrása: 

 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter kedden a Markíza televízió Na telo PLUS című műsorának vendége volt, melyben több tervezett újításról is beszámolt.

 

Rögtön a műsor elején szembesítették a minisztert ománi útjával. A tárcavezetőt több ellenzéki politikus és Igor Matovič pénzügyminiszter is kritizált azért, hogy külföldi kirándulásra ment a pandémia kellős közepén. Lengvarský erre reagálva elmondta, hogy a kirándulást néhány héttel korábban betervezte és lefoglalta, arról pedig hogy elutazik, tudott a kormányfő is, a minisztériumban pedig rendelkezésre állt két államtitkára, hogy a folyó ügyekkel foglalkozzanak szükség esetén.

 

Azzal kapcsolatban, hogy Robert Fico Jordániában felvett videón kritizálta őt, majd diplomata útlevelére hivatkozva nem vonult karanténba hazatérése után, Lengvarský elmondta, hogy mielőbb szeretné elérni, hogy megváltozzon a vonatkozó rendelkezés, és csak azok a képviselők mentesüljenek a karanténkötelezettség alól, akik szolgálati úton vettek részt külföldön.

 

 hirdetes_300x300  

Lengvarský elmondta, hogy a tervek szerint január 19-vel új előírások lépnek majd érvénybe a tervezett változtatások miatt. Ezek között említette az OP+ kategória bevezetését, amelybe a három oltással, ill. a két oltással és negatív teszttel vagy a fertőzésen való átesést bizonyító dokumentummal rendelkezők tartoznának.

 

OP+

 

A kormány január 12-i ülésén dönt az eddigi Covid-automata új formájáról. Amennyiben elfogadják a minisztérium által javasolt változtatásokat, úgy a következő héttől már a Covid-útmutató szerint működik majd az ország. A miniszter szerint az „automata” fokozatokat állapít meg, amelyeket el lehet érni, az új útmutató azonban komplex szabályokat állít majd fel, amelyek szerint a regionális közegészségügyi hivatalok eljárhatnak majd.

 

A tévéműsorban a miniszter megemlített néhány tervezett változtatást. Az biztos, hogy a jelenlegi covid-automatán megszüntetik a színeket.

 

„A mai gyors változások alapján két hét alatt átsprintelnének a járások zöldből fekete besorolásba”

 

mutatott rá. Mint mondta, az Omikron-variáns máshogy viselkedik, mint az eddigiek, a tárca pedig követi a fertőzés gyors növekedését. Ugyanakkor kiemelte, hogy a magasabb fertőzöttség ellenére nem telnek meg a kórházak. Mint mondta, a jelenleg elérhető adatokból az következik, hogy a fertőzés az Omikron esetében átlagban 6 napnyi kórházi kezelést igényel, míg a Delta esetében és 9-10 nap volt. Épp ezért az új Covid-útmutató egyik fő faktora a kórházak telítettsége lesz.

 

Azt egyelőre nem tudni, hogy Szlovákiában milyen lefolyása lesz az Omikronnak. A kockázatos, 60+-os korosztályból még mindig körülbelül 370 ezren nem éltek az oltás lehetőségével. Egy friss szlovák tanulmány szerint az oltatlanok több mint felének szervezete nem termel ellenanyagot. A minisztérium ezért vészhelyzeti egészségügyi intézményeket készít elő, ahol osztályozni fogják a betegeket és a könnyebb lefolyású eseteket gyógyítják majd. A cél a kórházak túltöltöttségének elkerülése és elegendő kórházi ágy megtartása a nehéz lefolyású covid-fertőzéssel bekerülők számára.

 

Változik a tesztelésre vonatkozó szabályozás is

 

A Delta-variáns őszi-téli hullámánál több európai országban szigorítottak, és nem fogadták el a negatív antigéntesztek eredményét, mint a karanténkötelezettség alóli mentességet. A minisztérium új COVID-automata tervezete pedig már nem is említi a „teszteltek” kategóriáját, mindenhol az OP (oltott vagy átesett) rezsimmel számol.

 

Az OP-n túl pedig bevezetnék az OP+ rezsimet. Ez utóbbi lehetővé tenné a kockázatosabb rendezvények megtartását is azzal, hogy a két oltással beoltottaknak és az átesetteknek is negatív tesztre lenne szükségük a részvételhez.

 

Egyes esetekben elegendő lesz a két adag oltás, a magas kockázatú eseményeknél viszont már teszt is kell majd. A harmadik oltás vagy két oltás és negatív teszt kell majd az esküvőkön, keresztelőkön való részvételhez. Az OP+ rezsim vonatkozna a hotelekre és egyes sporteseményekre is. A gyerekek esetében elegendő lehet az iskolában végzett teszt.

 

A tesztelések ideje lejárt

 

A szakértők szerint a fenti szabályoknak lenne létjogosultsága, mert a tesztelésnek már egyre kevésbé van értelme a pandémia jelenlegi fázisában. A probléma az Omikron gyorsasága, másfél-két napba telik a PCR-teszt eredményeinek megérkezése, ez idő alatt a fertőzött személy rengeteg embernek adhatja tovább a kórt. Ilyen körülmények között egy-kétnapos mintával dolgozó PCR-teszt fabatkát sem ér.

 

Lengvarský nem zárta ki, hogy a karantén hossza is megváltozik a jelenlegi 10 napról valamivel kevesebbre. A miniszter szerint, ha tényleg a népesség igen széles rétegeit fertőzi meg a kór, akkor előfordulhat, hogy a gazdaság egész szektorai bénulnak meg.

 

„Ha nagyon sok alkalmazott esik ki a munkavégzésből, át fogjuk értékelni a karantén hosszúságát”

 

mondta Lengvarský.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.