Nyitókép: aktuality.sk

 

Gyimesi György (OĽaNO) szerint a kormány által ma elfogadott új bírósági térkép rendkívül károsítja a Közép-Szlovákia déli részén élő polgárokat. Konkrétan a Rimaszombati, Losonci és Nagykürtösi járásban élőket.

 

„A tervezet megszünteti Besztercebányán a kerületi bíróságot és átteszi Zsolnára, ami rendkívül messze van Dél-Szlovákiából és szinte abszurd távolságokat kellene ezeknek a polgároknak megtenniük akkor, hogy ha a kerületi bíróságra kell menniük“

 

– indikolta Gyimesi.

 

 hirdetes_810x300  
Gyimesi György. Kép: reprofoto (Fb-videó)

 

Az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselője ezért jelezte, hogy nem tudja támogatni a térképet úgy, ahogy azt a kormány jelenlegi formájában elfogadta és megtesz mindent annak érdekében, hogy a kerületi bíróság visszakerüljön Besztercebányára.

 

Fönt a jelenlegi, lent a tervezett javaslat. Látható, hogy Zsolna a délu járásokból távolságilag messze van, ami elérhetetlenné tenné normális körülmények között a bíróságokat a déli járásokból származó állampolgárok számára, mondjuk egy reggeli, délelőtti tárgyalás időpontjával.

 

A kormány mai ülésén nagy nehézségek árán fogadta csak el az új bírósági térképet. A Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter által előkészítet javaslat az utolsó pillanatban, a kormányfő közbenjárásának köszönhetően került egyáltalán napirendre.

 

Az uniós helyreállítási alapból ugyanis 500 millió euró kifizetése függ ettől a refomcsomagtól, melynek végső formája egyelőre nem bírja a koalíció többségének támogatását.

Milan Krajniak (Sme rodina) szociálisügyi miniszter a tervezet ellen szavazott, Veronika Remišová (Za ľudí) tartózkodott.

 

A koalíciós képviselők közül többen azt vetik Kolíková szemére, hogy nem tárgyalta meg a tervezetet az érintettekkel, azaz a polgárokkal, akiket a bíróságok helyi elhelyezkedése és elérhetősége érint, valamint az érintett, lefokozásra ítélt bíróságok bíráival sem.

 

A kormány mai ülésén mégis támogatást kapott a törvény, minden annak érdekében, hogy Szlovákia ne veszítse el az 500 millió eurós brüsszeli pénzcsomagot. Kolíkovának azonban még komoly tárgyalásokat kell folytatnia a parlamentben azért, hogy megszerezze a többséget.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.