Nyitókép: Getty Images

 

A kormány által szerdán jóváhagyott új óvintézkedések értelmében érvényét veszíti a Covid-automata és az ország egész területén egységes szabályokat vezetnek be.

 

A telephelyek és a szolgáltatások 05.00 órától 22.00 óráig tarthatnak nyitva. A munkahelyeken OTP-rezsim lesz érvényben, de akiknek lehetőségük van rá, azoknak az otthoni munkavégzés ajánlott.

 

  hirdetes_300x300   

Négy rezsim

 

Újonnan négy rezsim lesz érvényben: az alaprezsim, az OTP, az OP és az új OP+ rezsim. A Covid-igazolványok érvényessége a többi uniós országhoz hasonlóan 12 hónapról 9 hónapra csökken.

 

Az Alaprezsimben továbbra sem lesz szükség oltási igazolásra, covidon való átesésről szóló igazolásra, illetve negatív koronavírus-teszt felmutatására.

 

Az OTP-rezsimben az illetőnek vagy arról kell igazolást felmutatnia, hogy két adag koronavírus elleni vakcinát kapott, vagy arról, hogy átesett a fertőzésen, amit 90 napnál nem régebbi PCR-teszttel kell igazolnia. OTP-rezsimben fognak működni azok a személyek is, akiket legfeljebb 72 órával korábban PCR-teszttel, vagy 48 órával korábban antigénteszttel negatívan teszteltek el.

 

Az OP-reszimbe azok a személyek tartoznak, akik teljes oltottsággal rendelkeznek vagy átestek a Covid-19 betegségen. Újonnan azonban az a személy, aki átesett a covidon, de nincs beoltva, a fertőzésen való átesésről csak 90 napnál nem régebbi igazolást mutathat fel. Amennyiben a covidon átesett személy legalább egy vakcinával be volt oltva az elmúlt 180 napban, annak a betegségen való átesésről szóló igazolása 180 napig lesz érvényes.

 

Ebbe a rezsimbe tartoznak kéthónapos kortól 12 éves korig a gyerekek is, illetve azok a személyek, akik egészségügyi okok miatt nem vehetik fel az oltást és erről negatív tanúsítvánnyal is rendelkeznek. Nekik azonban szintén kötelező lesz a negatív teszt felmutatása.

 

Megerősítő adag

 

Az OP+ rezsimbe azok a személyek tartoznak, akik teljes oltottsággal rendelkeznek és az ún. booster, azaz megerősítő adagot is felvették. Egyúttal azok a személyek is ebbe a rezsimbe sorolandók, akik teljes oltottsággal rendelkeznek és az elmúlt 180 napban átestek a covidon, vagy rendelkeznek egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel, esetleg 48 óránál nem régebbi antigénteszttel.

 

Ebbe a kategóriába tartoznak azok a személyek is, akik az elmúlt 180 napban átestek a fertőzésen, és ebben az időszakben legalább egy vakcinát felvettek, mindemellett negatív tesztjük is van. Az OP+ rezsim vonatkozik azokra is, akik az elmúlt 90 napban átestek a covidon és negatív teszttel is rendelkeznek. A gyerekeknek (az oltottaknak is), illetve azoknak a személyeknek, akik nem vehetik fel az oltást, ebben a rezsimben mindig negatív teszttel kell rendelkezniük.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.