Nyitókép: SITA

 

Eduard Heger szerint Szlovákia jobb feltételeket tárgyalt ki magának az USA-val kötendő védelmi szerződésben, mint a környező országok. Elmondta azt is, hogy Szlovákia volt az utolsó, a NATO keleti határán fekvő tagállam, melynek még nem volt ilyen szerződése.

 

„Szlovákia egyedüli országként világosan kikötötte, hogy az amerikai katonák esetleges törvénysértései bejelentésre kerülnek. Mégpedig a kisebbeket is, ahol a kiróható büntetés három évig terjedhet. A környező országok által kötötteknél jobb feltételek indokolták, hogy az egyezményt a kormány is gond nélkül jóváhagyta,“

 

magyarázta Heger.

 

  hirdetes_300x300   

A kormányfő elmondta, hogy Szlovákiában jelenleg is 20-30 orosz katona tevékenykedik, akik a négy darab MIG vadászgépet kezelik.

 

„Ezek a katonák szabadon mozoghatnak Szlovákiában, és éves szinten 50 millió euróba kerül az országnak,“

 

hangsúlyozta. Hozzátette, hogy az előző kormány kötött két milliárd euró értékű szerződést az amerikaiakkal vadászgépek vásárlásáról, melyeknek nálunk kell leszállniuk. A szlovák katonai repülőterek használatáért az amerikaiak 100 millió eurót költenek.

 

Heger kizárta annak lehetőségét, hogy az USA-val való egyezmény a mostani, Oroszországgal kapcsolatos feszült helyzet miatt került volna terítékre. „Négy kormány tárgyalt róla két választási cikluson keresztül,“ mutatott rá a kormányfő.

 

Heger a közrádió szombati vitaműsorában szólt arról is, hogy szerinte olyan országokkal, mint Oroszország nem kellene együtt ünnepelni, Maroš Žilinka főügyész viselkedését pedig nem érti.

 

Ezzel kapcsolatban feltette a kérdést, hogy vajon Žilinka az orosz főügyésztől, Igor Krasnovtól megkérdezte-e, hogy miért került az EU fekete listájára.

 

Mint ismert, Žilinka Moszkvában részt vett az orosz ügyészség megalakulásának 300.évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Heger szerint a külpolitikai képviselet a külügyminiszter vagy az államfő feladata, nem pedig a főügyészé.

 

Heger szerint az emberei jogok betartásának problémájával küzdő országokkal, akik katonai feszültséget generálnak és megsértik egy másik ország területi egységét, nem volna szabad együtt ünnepelni. Kiemelte azt is, hogy Žilinkán kívül az EU-ból csak a szlovén főügyész volt jelen, a többi ország alacsonyabb besorolású személyt küldött.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.