Belföld

Mikas: az Omikron több újrafertőzést okoz majd

A járvány feltatóztatásában ezúttal a megfelelő maszkviselésé lesz a főszerep

Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Az Omikron megváltoztatja a járványkezelés játékszabályait, például kültéren is maszkot kell viselni. A megfelelő, következetes maszkviselés a koronavírus Omikron-variánsa esetében sokkal nagyobb jelentőségű lesz, mint a Deltánál volt. Erről Ján Mikas tiszti főorvos beszélt a TA3 A nap témája című műsorában.

 

A tiszti főorvos szerint az Omikron eseében különösen fontos lesz a megfelelő maszkhasználat, mert a kórokozó rendkívül gyorsan terjed, és leginkbb abban különbözik a Deltától, hogy lényegesen több újrafertőzést okoz majd. Mikas szerint hamarosan az Omikron Szlovákiában is domináns variánssá válik.

 

“Óvatosságra intettem a lakosság legveszélyeztetettebb részét” -mondta MIkas, leszögezve, hogy a rendelkezések betartásával jelentősen csökkenthető a megfertőződés kockázata.

 

Azt is elmondta, hogy a enyhítések következő körében csökkenni fog a karantén hossza.

 

“Nyilvánvaló, hogy az Omikronnal megfertőződött személyek száma jóval nagyobb, mint azt a laborok jelenleg kimutatni képesek”

 

A szakértők a munkahelyeken heti két tesztet javasolnak, ám a kormány által bevezetett intézkedés csak egy tesztre kötelez (és csak egy tesztet fizet át…). Az Omikron esetében azonban egy-két nap alatt is képes úgy megfertőzni valakit, hogy az illető maga is a vírus továbbadására alkalmas állapotba kerüljön.

 

TA3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket