Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Szerdától (január 19.) új járványrendelkezések léptek életbe az Omikron-variáns okán. Hatályba léptek a Közegészségügyi Hivatal új rendeletei, amelyek többek között bevezetik az OP+ rezsimet (belépés három adag oltás, vagy két oltás + negatív teszt, vagy átesettség + két adag oltás ellenében). Érvénybe lép a rendezvények kockázati besorolására szolgáló háromfokozatú skála is.

 

Az OP + rezsimben működhetnek többek között az edzőtermek, a wellness egységek, fürdők, orvosi előírást nem igénylő gyógyfürdők és a rövid ideig tartó vendéglátós szolgáltatások – legyenek azok hotelek vagy más idegenforgalmi egységek.

 

A rendelkezések értelmében szerdától minden szolgáltatói egység megnyithatja kaput ügyfelei előtt, de csak OP rezsimben (teljes oltottság vagy átesettség).

 

  hirdetes_300x300   

Bővült azon egységek listája is, amelyek „alap” rezsimben (oltási vagy átesettségi igazolás nélkül) is látogathatók – eszerint mindenki számára látogathatókká váltak a cipőboltok, a irodai eszközöket áruló üzletek, gyermekruházati boltok, méteráruboltok, textilüzletek, építőipari egységek, szerszám- és alkatrészboltok, vaskereskedések, festéküzletek, könyvtárak és az autópálya-matricák értékesítőhelyei is.

 

Szerdától kültéren és beltéren is kötelező a maszk viselése, amennyiben nem lehet megtartani a legalább kétméteres fizikai távolságot. Tömegrendezvényeken a távolságtartás lehetőségeitől függetlenül kötelező a maszk viselése. A maszkviselésre vonatkozó kivételek listája a korábbi rendelkezések óta ne változott.

 

A galériákban, múzeumokban már lehet csoportos bemutatókat, tárlatokat is tartani, a könyvárak „alap” rezsimben látogathatók.

 

Az autóiskolákat az új rezsim az OTP rezsimben látogatható egységek közé sorolta, vagyis negatív teszt is elegendő ezentúl a belépéshez.

 

A kockázatos rendezvényeken legfeljebb 20-an vehetnek részt OP+ rezsimben

A beoltatlan alkalmazottaknak továbbra is tesztelniük kell

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!