Ottó
  • HUF: 400.10
  • USD: 1.04
  • 20 °C
  • 34 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Újabb 73 Omikron-fertőzést azonosítottak Szlovákiában. A déli járásokban is megugrott a járványgörbe

Az IZA intézet vezetője szerint az Omikron már dominánssá vált az országban

Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Újabb 73 Omikron-variáns okozta fertőzés erősítetek meg a szlovákiai laborok – jelentette be Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének vezetője szerint több mint valószínű, hogy már az Omikron a domináns mutáció az országban.

 

Jelenleg hivatalosan 127 Omikronos esetet erősítettek meg, de az erre szolgáló szekvenálási eljárás a kapacitások miatt sok időbe telik, így a pozitív teszteknek csak töredéként tudják ellenőrizni.

 

Az aktuálisan fertőzöttek között nagyjából 30 százalék lehet az omikronos eset – hangzott el az egészségügyi minisztérium szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

 

Azt is megerősítették, hogy gyorsan emelkedik a fertőzöttek napi száma, és nőtt a halálos áldozatoké is. A múlt héthez képes 26 százalékkal ugrott meg az új fertőzöttek száma, és az elmúlt héten átlagban naponta 67 koronavírus-fertőzött hunyt el, ami 60 százalékos emelkedést jelent az előző héthez képest.

 

Egy hét alatt 18 százalékkal csökkent a kórházban ápoltak, tíz százalékkal a lélegeztetőgépre szorulók átlagos száma.

 

Tizenöt járásban nőtt 50 százalékkal nagyobb arányban egy hét alatt a fertőzöttek napi száma. Köztük van Pozsony (60 %), a Komáromi (71 %),  Dunaszerdahelyi (70 százalék) és a Nagymihályi járás is (52 százalék) a magyarlakta régiók közül.

 

Lengvarský elismételte, hogy továbbra is támogatja a kötelező oltás bevezetését, legalább bizonyos csoportok esetében (nyugdíjasok, kritikus infrastruktúrában dolgozók).

 

Bár Richard Sulík ma korábban a sajtónak arról beszélt, hogy a kötelező karantén hosszát 5 napra csökkentik, Lengvarský azonabn ezt nem erősítette meg, elmondása szerint ez akkor dől majd el, ha az omikron miatt az alkalmazottak nagy tömegei esnek ki a termelésből. (Megjegyezzük, hogy a karantén lerövidülését nem a fertőzés lefolyásának rövidülése indokolja, hanem az a félelem, hogy az adott időben tömegesen megfertőződő munkások kiesnek a termelésből, illetve, hogy egyszerre sok ember táppénz-jogosultságát kellene kielégíteni…)

 

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a jövő héttől már állni fognak azok a “tábori kórház” szerű központok, amelyeket a kórházak közvetlen közelében állítanak majd fel, és majd ezekben állapítják meg, hogy az adott fertőzöttnek kórházi ellátásra, monoklonális kezelésre vagy más gyógyszerekre van szüksége a fertőzés kezelése céljából. Az intézkedéstől azt várják, hogy csökkenti a nyomást a kórházakon, és nagyobb teret ad a szokványos, mindennapi betegellátásnak, amely a COVID-19 miatt komoly fennakadásoktól szenved.

 

Lengvarský beszélt arról is, hogy a Novavax fehérjevakcinája, a Nuvaxovid  az első félév végén, a második félév elején válik elérhetővé Szlovákiában. A Pfizer által kifejlesztett Paxlovid nevű koronavírus elleni gyógyszert pedig várhatóan márciusban hozzák majd forgalomba.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket