Erik, Alexandra
  • HUF: 386.31
  • USD: 1.06
  • 10 °C
  • 24 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Az államfő támogatja az amerikai–szlovák védelmi megállapodást

Az államfő által megbízott alkotmányjogászok semmi alkotmányellenest nem találtak a megállapodásban.

Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Zuzana Čaputová államfő támogatja az Amerikai Egyesült Államok és Szlovákia közötti védelmi együttműködési megállapodás aláírását.

 

Az aláírást lehetővé tevő elnöki meghatalmazás része lesz egy arról szóló ún. értelmező nyilatkozat is, hogy Szlovákia hogyan tekint a szerződésre. Mivel az államfő által megbízott alkotmányjogászok semmi alkotmányellenest nem találtak a megállapodásban, Čaputová nem fordul az Alkotmánybírósághoz.

 

„Az értelmező nyilatkozat keretében igyekeztünk kiemelni és megmagyarázni a leggyakrabban emlegetett, vitatott pontokat, amelyek a nyilvánosság egy részét aggodalommal töltik el. A nyilatkozat az illetékes kormánytagnak adott meghatalmazás része lesz, és a szerződést csak ezzel az értelmező záradékkal együtt ratifikálom”

 

– jegyezte meg az államfő.

 

Az államfő úgy tekint a szerződésre, mint a partnereinkkel való védelmi együttműködés javításának bevett módjára. Hangsúlyozta, hogy keretmegállapodásról van szó. Megjegyezte, hogy a szerződést valószínűleg szélesebb körben elfogadták volna, ha úgy fogalmazzák meg, hogy ne adhasson okot félreértésekre.

 

„Mindazonáltal támogatom, mert nem hiszem, hogy bármilyen módon veszélyeztetné Szlovákiát, épp ellenkezőleg”

 

– közölte.

 

Čaputová rámutatott: az amerikai félnek nem kell aláírnia az ún. értelmezési záradékot, a megállapodást írják alá. Elméletileg előfordulhat, hogy az USA elutasítja a záradékot, „ebben az esetben nem vagyunk érdekeltek a szerződés aláírásában” – tette hozzá.

 

A Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok közötti védelmi együttműködési megállapodás aláírását múlt héten szavazta meg a kormány. Az elnöki meghatalmazás alapján történő szerződéskötés után a dokumentumot – amely lehetővé tenné az amerikai fegyveres erők számára a Malacky-Kuchyňa és a Sliač katonai repülőterek, esetlegesen más létesítmények használatát is –  jóvá kell hagynia a parlamentnek is, majd az államfő ratifikálja.

 

A kormány tagjai kijelentették, hogy a megállapodás nem veszélyezteti Szlovákia szuverenitását és függetlenségét.

 

Az ellenzék bírálja a szerződést. Elutasítja, hogy amerikai katonai bázisok létesüljenek Szlovákiában, hogy az amerikai csapatok közelebb kerüljenek az orosz határhoz és hogy megnyirbálják a szlovák állami szervek hatáskörét. Több volt politikus és a parlamenten kívüli Hlas-SD is felszólította az államfőt, hogy a védelmi szerződést terjessze az alkotmánybíróság elé.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket