Az SNS bocsánatkérésre szólította fel Gyimesi Györgyöt a Preambulummal kapcsolatos kijelentéséért - Körkép.sk
Belföld

Az SNS bocsánatkérésre szólította fel Gyimesi Györgyöt a Preambulummal kapcsolatos kijelentéséért

Feléledt a szlovák nemzeti öntudat Andrej Dankoékban

Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) bocsánatkérésre szólította fel Gyimesi Györgyöt (OLaNO), miután a parlamenti képviselő a népszámlálási eredmények értékelése kapcsán kijelentette, hogy Szlovákia nem csak a szlovákok nemzetállama, és hogy a szlovák alkotmány preambuluma sem valós helyzetet ír le akkor, mikor úgy fogalmaz, hogy “mi, a szlovák nemzet…”, mivel van itt egy 16,5 százalékos népesség, aki nem vallja magát szlováknak (egy része semmilyen nemzetiséget sem vallott meg – a szerk. megj.).

 

“A Szlovák Köztársaság legnagyobb törvényére, az Alkotmányra azt mondani, hogy rossz a preambuluma, Szlovákia megsértése.”

 

olvasható az SNS közleményében. A szlovák nemzetiek szerint Gyimesi nem tudatosítja, hogy minden országban van államalkotó nemzet, ami Szlovákia esetében a szlovákokat jelenti, “tetszik vagy sem” Gyimesinek. Dankoék úgy vélik, hogy az ilyen kijelentések visszavisznek a középkorba, rontják a magyar-szlovák kapcsolatokat és tönkretesznek mindent, amit az SNS próbált kiépíteni az elmúlt években.

 

“A szlovákoknak és magyaroknak a lengyelekkel és csehekkel együtt kell dolgozniuk Brüsszel ellen. Az ilyen politikai pontszerzések nem valók Szlovákia modern politikájába. Felszólítjuk ezért, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot. Abban az esetben, ha nem tetszik neki a Szlovák Köztársaság Alkotmánya, úgy Gyimesi úr adja vissza képviselői mandátumát és jelöltesse magát egy másik ország másik parlamentjébe, ahol tetszeni fog neki az alkotmány”

 

írják az SNS-esek.

 

Gyimesi a 2021-es népszámlálás eredményéről: Megnyertük az identitásért vívott csatát

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

agardy
2022. jan. 20. 17:10

mi koze dankonak ahhoz, hogy tetszik-e gyimesinek a szlovak alkotmany? masfelől van meg szolasszabadsag es velemenynyilvanitasi szabadsag, ha nem mastol, akkor egy kepviselotol!!!u

Berlin
2022. jan. 20. 18:40

Legyünk őszinték, nem sok itthoni magyar Mkp-s képviselőnek volt eddig bátorsága mindezt ilyen nyíltan kimondani. Azért említem az Mkp-t, mert a hidasokat a magyar politikai képviseletből emberi számítás szerint eleve kihagyom. Szóval van itt ez a fiú, aki több évtized várakozásait látszik beteljesíteni, s akivel egyetlen gond, hogy nem a megfelelő csapatban játszik. De talán lesz kedvező átigazolási időszak...

    Goofy
    2022. jan. 20. 19:27

    Egyetértek!

Borbély József
2022. jan. 21. 08:53

Danko hozza a szokásos buta tót formát.Akinek nem tetszik,fel is út,le is út,ahogy azt megtették 47 telén a marhavagonos ügyletek során. Danko! Elmész a jó q...a anyádba!

B, Gy.
2022. jan. 21. 15:04

Ideges Danko mert tobb lett a kisebbseg mint gondoltak.

Petike
2022. jan. 21. 17:13

én annak orulnék haez a kapitán elhúzna Oroszországba hisz a putyini diktatúra a példaképe ami pedig a Preambulát illeti a SaSos szlovák képviselo Ondrej Dostál és Michal Simecka a Progressziv Szlovákia europarlamenti képviseloje ís ujjonnan megválasztott EU parlament alelnoke is javasolták.Kulonben 2020 juniusában kozvetlenul a trianoni békediktátum 100ik évforduloján az MKP és a Híd is felhozták ezt a témát.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket