Nyitókép: körkép.sk

 

Tízről 5 napra rövidül a víruspozitív személyek házi elzárásának időtartama keddtől (január 25.). A változás már megjelent a Közegészségügyi Hivatal új rendeletében, mely újradefiniálja a „közeli kontaktus” és a „pozitív személy” fogalmát is. Fontos változás, hogy kiegészítették azon klinikai tünetek listáját is, melyek megjelenése esetén orvoshoz kell fordulni.

 

A koronavírus klinikai tünetei közé sorolják keddtől a:

 

37 Celzius-fok feletti testhőmérsékletet,

köhögést,

éjszakai izzadást,

fáradtságot,

torokfájást,

fejfájást,

légzési nehézséget,

ízlelés vagy szaglás elvesztését,

bél- és emésztési problémákat,

bedugult orr érzetét.

 

Házi elzárásra kötelesek azok, akiknek a fentiek közül több tünete is megjelenik függetlenül attól, hogy felvették-e a koronavírus elleni oltásokat, vagy hogy átestek-e a fertőzésen. A pozitívan tesztelt személy házi izolációja ugyanakkor 10-ről 5 napra rövidül, mely a pozitív teszt levételétől számítódik. A házi izoláció idejének lejárta után a 6 évnél idősebbek kötelesek további 5 napig kilégzőszelep nélküli FFP2-es maszkot viselni ha emberek közé mennek. Iskolás gyermekek esetében elegendő az egyszerű szájmaszk is.

 

 hirdetes_810x300  

 

Csökken a karantén ideje azok számára, akik közeli kapcsolatba kerültek pozitívan tesztelt személlyel. Itt azonban már mérvadó az oltottsági státusz. A karantén nem beoltott személy és a megerősítő oltást nem felvevő oltott  személy (ha a második oltása óta letelt 9 hónap) esetén 5 napig tart. Esetükben már nem lesz kötelező a PCR-teszt elvégzése az 5. napon.

 

A megerősítő oltással rendelkező beoltott személyek, a 9 hónapnál nem régebben beoltott személyek és a fertőzésen átesettek (180 napnál nem régebben) nem kötelesek karanténba vonulni, ha nincsenek klinikai tüneteik. Ugyanakkor az utolsó kontaktustól számított 7 napig csak FFP2-es szájmaszkban mehetnek emberek közé.

 

„Közeli kontaktus”

 

Újonnan az számít majd „közeli kontaktusnak”, ha a pozitívan tesztelt személlyel FFP2-es szájmaszk viselése nélkül találkoztunk, miközben legalább 5 percig 2 méternél közelebb álltunk egymáshoz, közvetlen fizikai kapcsolatba kerültünk (pl. ölelés, kézfogás), vagy több mint 5 percig zárt térben tartózkodtunk, esetleg együtt utaztunk.

 

Közeli kontaktusként azokat tartják számon, akik a pozitív minta levételét megelőző két napban, vagy a klinikai tünetek megjelenése után találkoztak a fenti módokon a fertőzött személlyel.

 

Pozitív személynek (értsd fertőzöttnek) az új rendelet szerint az minősül, akinél PCR-teszt, LAMP-teszt, antigénteszt vagy PoCT-teszt (Point of care test) igazolja a fertőzöttséget. Ugyanakkor elismerik az otthon elvégzett antigéntesztet is, amennyiben azt a körzeti orvos megerősíti. Az antigénteszt, LAMP-teszt, PoCT és önteszt esetében már nem lesz szükség a pozitivitás megerősítésére PCR-teszttel.

 

Fontos információ, hogy a rendelet hatálybalépését megelőzően karantént/izolációt megkezdők még a korábbi intézkedések szerint kötelesek otthon maradni.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.