Nyitókép: SITA/Alexandra Čunderlíková

 

Február 1-jétől kilenc hónapig lesz érvényes az uniós Covid-igazolvány. A korlátozás az utazásra és a szlovákiai szabályokra is vonatkozni fog.

 

A harmadik, megerősítő vakcina beadása után az igazolvány érvényessége automatikusan meghosszabbodik a következő időszakra. Az egységes szabályokat az Európai Bizottság határozta meg.

 

 hirdetes_810x300  

Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője szerint a kilenc hónapot a kétdózisú vakcina második adagjának felvétele, illetve az egydózisú vakcina felvétele után kezdik számítani. Kilenc hónap lejárta után az adott személy oltatlannak fog minősülni.

 

„Az igazolvány érvényességének lejárta után az adott személy visszakerül az „Alaprezsimbe“, tehát oltatlanként fogják elkönyvelni. Ezt a megerősítő oltás felvételével lehet elkerülni“

 

– jelentette ki.

 

A Covid-igazolvány érvényességére vonatkozó változást a Közegészségügyi Hivatal rendeletekbe fogja belefoglalni. Eliášová tájékoztatása szerint a Covid-igazolványok kilenc hónapos érvényességét már a pozitív személyek izolációjával és a közeli kontaktusok karanténjával foglalkozó új rendeletben is feltüntették.

 

A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy az igazolványt az oltás vagy a betegségen való átesés után kell kérvényezni. Az igazolványt csak abban az esetben küldik el automatikusan, ha automatikus küldést állítottunk be. A digitális Covid-igazolványt elektronikus formában a korona.gov.sk honlapon vagy NCZI-n keresztül lehet lekérni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!