Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Ján Kuciak és Martina Kušnírová spontán módon kialakított emlékhelyét egy emlékmű váltja a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés terén. Az emlékmű néhány héten belül elkészül – tájékoztatott Kristián Čekovský, a parlament kulturális bizottságának elnöke.

 

„Az emlékmű nemcsak a meggyilkolt fiatalokra fog emlékeztetni, de a szabad és független újságírás jelentőségére is“

 

– közölte a képviselő a készülő emlékhellyel kapcsolatban.

 

 hirdetes_300x300  

Az emlékmű Ján és Martina szüleivel, valamint az épület tulajdonosával, az irgalmasok rendjével együttműködve készül. Az emlékmű művészi megjelenítéséről a Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti és Formatervezési Kara gondoskodik. A diákok javaslatait a szakemberek észrevételezték.

 

„Az elejétől kezdve egy repedés, egy sebhely motívumával dolgoztunk, hiszen a gyilkosság után ez maradt a társadalomban“

 

– magyarázta Marián Králik, a projekt szakmai támogatója.

 

Az emlékmű állami támogatás nélkül jön létre. Az eredeti tervek szerint pénzadományokból hozták volna létre, végül a Ringier médiaház vállalata a projekt finanszírozását.

 

„Ján és Martina emléke, illetve az érték, amit megszemélyesítenek, rendkívül fontos. Amennyiben semmilyen váratlan esemény nem történik, akkor az emlékművel idén február 21-én, a gyilkosság negyedik évfordulóján fogjuk leleplezni“

 

– mondta Michal Maruška a Ringier vállalattól.

 

Az emlékmű az irgalmasok rendjének tulajdonában lévő kórházi épület homlokzatán kap helyet. Richard Jombík rendházfőnök bízik abban, hogy az emlékmű a pozsonyi SzNF terének elválaszthatatlan része lesz.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!