Nyitókép: Ken Cedeno/Pool via AP

 

A Szlovák Köztársaság és az Amerikai Egyesült Államok csütörtökön este aláírta az amerikai–szlovák védelmi együttműködési egyezményt (DCA) Washingtonban. Szlovákia nevében Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter, míg az USA nevében Antony Blinken amerikai külügyminiszter írta alá a megállapodást. A szerződést még a szlovák parlamentnek is jóvá kell hagynia, illetve Zuzana Čaputová államfőnek is ratifikálnia kell.

 

„A Szlovákia és az USA közötti bilaterális együttműködés már régóta remekül működik. Az amerikaiakkal való védelmi együttműködés jelentős mértékben hozzájárult a Szlovák Fegyveres Erők, konkrétan a légierő és a speciális műveletek sikeres átalakításhoz és modernizációjához. Ma megfelelő jogalapot adtunk ennek az együttműködésnek. Ez A NATO-n belüli szövetségesként a közös elkötelezettségünk kifejezése a transzatlanti biztonsággal szemben“

 

– mondta az aláírási ceremónia után Naď.

 

 hirdetes_810x300  
Slovakia’s Defense Minister Jaroslav Nad participates in a signing ceremony with U.S. Secretary of State Antony Blinken at the State Department, in Washington, Thursday, Feb. 3, 2022. (Ken Cedeno/Pool via AP)

 

A szerződés aláírásánál Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter is jelen volt. Elmondása szerint ebben a bizonytalan és geopolitikai feszültségekkel teli időben Szlovákia számára természetes lépés, hogy megerősíti a védelmi együttműködését azzal a féllel, aki a biztonságunk legfőbb garantálója.

 

Slovakia’s Foreign Minister Ivan Korcok speaks with U.S. Secretary of State Antony Blinken during a signing ceremony at the State Department, in Washington, Thursday, Feb. 3, 2022. (Ken Cedeno/Pool via AP)

 

Az egyezmény előnyeit Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kiemelte a ceremónia során. Egyúttal elutasította az egyezmény körül kialakult dezinformációkat, mondván, hogy a dokumentum a kölcsönös együttműködésen és tiszteleten alapul, mindkét kormány érdekeit képviselve.

 

„Ez az egyezmény lehetővé teszi a fegyveres erőinknek a közös védelmi erőfeszítések koordinációját, ilyenek például a közös katonai hadgyakorlatok. Mindemellett rendszeres megbeszéléséket biztosít a két országnak a polgárainkat fenyegető veszélyekről, a nemzetközi békéről és biztonságról“

 

– mondta Blinken.

 

U.S. Secretary of State Antony Blinken during a signing ceremony with Slovakia’s Foreign Minister Ivan Korcok at the State Department, in Washington, Thursday, Feb. 3, 2022. (Ken Cedeno/Pool via AP)

 

A tíz évre szóló, majd ezt követően automatikusan megújuló érvényű egyezmény egyebek mellett lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok térítésmentesen használja az ország két legjelentősebb katonai repülőterét, támaszpontokat hozzon létre, és hadászati eszközöket telepítsen az ország területén. Lehetővé teszi azt is, hogy Szlovákia 100 millió dollár értékben támogatást szerezzen védelmi infrastruktúrája felújítására.

 

Az egyezményt számos bírálat érte főként ellenzéki pártok, de más szervezetek részéről is. Az egyezmény egyes pontjainak alkotmányosságát Maroš Žilinka főügyész is kétségbe vonta, s a dokumentumot számos volt magas rangú politikus is bírálta. Ezekkel az állításokkal ellentétes véleményeket fogalmazott meg a külügyminiszter és a védelmi tárca vezetője, akik egybehangzóan szabványos, „az ország számára előnyös” keretszerződésnek minősítették.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.