Nyitókép: goral.info.pl

 

A lengyelek ellenőrzéseket hirdettek a Szlovákiával közös határon, ugyanis a szlovákiai polgárok több száz liter benzinnel és naftával távoznak Lengyelországból – hívta fel a figyelmet a lengyel média.

 

Ennek oka, hogy északi szomszédainknál olcsóbb az üzemanyag. A lengyel kormány 23-ról 8%-ra csökkentette az ÁFA-t, így egy liter lengyel benzin 20–30 centtel olcsóbb – írja az Onet.pl.

 

 hirdetes_300x300  

 „Ennek következtében a Zakopanéban, Nowy Targban, Czarny Dunajecban és a Jablonkán működő töltőállomásokon sokszor elfogy az üzemanyag és néhány órára be kellett zárniuk“

 

– jegyezte meg a portál.

 

Hordókban viszik a benzint

 

A lengyelek próbálják megérteni a szlovákiai polgárokat, viszont felhívták a figyelmet arra, hogy komoly problémákat kockáztatnak az üzemanyaggal.

 

 „Az üzemanyagot nemcsak az autó üzemanyag tartályába töltik, hanem hordókba és kannákba is. Úgy gondolom, hogy ez nagyon veszélyes. Ha egy ilyen autó karambolozik, hatalmas robbanás következik be, amelyben a közelben elhaladók is megsérülnek“

 

– mondta Marek a lengyelországi Jablonka településről, hozzátéve, hogy a benzin szállítására nem ciszternákat használnak, hanem utánfutókat, így a határt időzített bombák lépik át.

 

Ellenőrzések a határon

 

A lengyel–szlovák határ mentén élő lengyelek fotókat készítenek a tankoló szlovákokról, amelyekből egyértelműen látni, hogy 1000 literes hordókban viszik haza az üzemanyagot.

 

 „Tudomást szereztünk erről a gyakorlatról, és ellenőrzéseket fogunk végezni. A járőreink jelen lesznek a szlovák–lengyel határnál, és ellenőrizni fogják, hogy a szlovákok az üzemanyag tartályon kívül szállítanak-e nagy mennyiségű üzemanyagot“

 

– jelentette ki Anna Grzesiak a krakkói közúti közlekedési felügyelettől.

 

Az ellenőrzésekre a varsói szlovák nagykövetség is felhívta a figyelmet. A külügyi tárca tájékoztatása szerint az előírások értelmében a határon a teljesen megtöltött üzemanyag tartályon kívül legfeljebb négy darab 60 literes, üzemanyag szállítására alkalmas kannát lehet megtölteni.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.