Nyitókép: Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP

 

A szlovák, cseh és az osztrák külügyminiszter közös ukrajnai látogatása a „hármas szolidaritás megnyilvánulása“ – jelentette ki Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyminiszter Kijevben. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a fejlődés útját tekintve Ukrajna szabad akarattal rendelkezik, és nagy lépést tett ebbe az irányba.

 

„Ukrajna senkit sem fenyeget. Nem értjük és nem is osztjuk azt az érvet, miszerint Ukrajna NATO-tagság iránti vágya veszélyt jelentene Oroszországra“

 

– mondta Korčok, kiemelve, hogy tiszteletben kell tartani azokat az alapelveket, amelyekre Európa épült 1989 után.

 hirdetes_300x300  

 

Ami a segítségnyújtást illeti, Korčok kiemelte a luhanszki állomás térségében működő szlovák projekteket, illetve azt, hogy a szlovák fél kétszeres kapacitást biztosít a gáz átszivattyúzására Szlovákián keresztül.

 

Jan Lipavský cseh külügyminiszter kijelentette, hogy a slavkovi hármas szilárdan kiáll Ukrajna mellett. A cseh külügy vezetője szerint elfogadhatatlan az az orosz kérés, miszerint a NATO-nak kötelezettséget kell vállalnia, hogy Ukrajna nem csatlakozhat az Atlanti Szövetséghez. Mint mondta, Csehország támogatja Ukrajna ezen igyekezetét.

 

Alexander Schallenberg osztrák miniszter szerint a slavkovi hármas külügyminisztereinek ukrajnai útja „erősen jelzi a közép-európai szolidaritást, valamint az ukrajnai fennhatóság és integritás támogatását“. Schallenberg arra is rámutatott, hogy az ukrajnai helyzet személyesen is érinti Ausztriát, hiszen Bécsből közelebb van Ukrajna, mint a legnyugatibb szövetségi tartomány, Vorarlberg.

 

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter a hármassal folytatott tárgyalás után hangsúlyozta, hogy Ukrajnának „egységre, elszántságra és ambícióra van szüksége az EU-tól“, amennyiben a lehetséges tagságáról van szó az európai blokkban. Kuleba egyúttal felhívta kollégái figyelmét arra, hogy „most alakul ki Európa új biztonsági struktúrája az elkövetkezendő évtizedekre“, és „az EU-nak nem szabad orosz szemmel néznie Ukrajnára“.

 

Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.