Nyitókép forrása: SITA/Kancelária Národnej rady SR/A képen Miroslav Žiak SaS-es parlamenti képviselő.

 

A múlt héten az SaS bejelentette, hogy újra megnyitja az egyházak pénzügyi leválasztásának kérdését, és e célból kerekasztalt hív össze. A liberálisok a regisztrált egyházak képviselőivel és kulturális minisztériummal, illetve a relevánsnak tartott politikai pártokkal képzelték el a vitát. Nagyon úgy néz ki, hogy hoppon maradnak, érdeklődés ugyanis nem nagyon van a témára.

 

Miroslav Žiak, aki már egy évvel ezelőtt is ebből a támából akart politikai tőkét kovácsolni, és Roman Foltín kettesben ülhetnek a kerekasztal beszélgetésen. A Postoj.sk konzervatív portál közlése szerint sem az egyházak sem a politikai pártok képviselői nem szándékoznak részt venni rajta.

 

Žiaknak azt üzenték, hogy az országnak most nagyobb problémái is vannak, amelyeket meg kell oldani – nagyobbak az egyházak finanszírozása, amellyel a parlament három évvel ezelőtt már törvényben foglalkozott egyszer.

 

 hirdetes_810x300  
Ha indulna is tárgyalás, az legyen releváns és legitim

 

Az egyházak ugyanakkor hajlandóak a párbeszédre, de csak a legmagasabb szinten. A Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője, Martin Kramara a Svet Kresťanstva (Keresztény Világ) lapnak elmondta, hogy megköszönték a két liberális képviselőnek az ajánlatot, de nem kívánnak élni a lehetőséggel.

 

A evangélikusok – az ország második legnagyobb egyháza – sem lesznek ott. Ivan Eľko Szlovákia Ökumenikus Tanácsának elnöke leszögezte, hogy sem az evangélikusok, sem a Tanácsban részt vevő többi egyház nem ódzkodik a párbeszédtől, amely azonban csak „az állam, a kormány, az egyházak képviselői és hivő közösségek képviselői” között lehet legitim.

 

„Azt feltételeztük, hogy a kerekasztal-beszélgetésre való felhívás mögött politikai kezdemányezés áll, ami az egész kormánykoalíció egyöntetű álláspontját tükrözi. Vagyishogy a találkozóra való felhívás a lehető legszélesebb koalíciós lefedettséggel és a politikai preferenciával rendelkezik. Ám azt látjuk, hogy csak két koalíciós, egyazon párhoz tartozó képviselő kezdeményezéséről van szó”

 

közölte Eľko, hangsúlyozva, hogy egy ilyen tárgyalnak nem sem reprezentatív jellege, az eredményét pedig senki sem venné politikai értelemben relevánsnak.

 

A politikai pártokat sem érdekli a liberális kezdeményezés

 

A politikai pártok szerint sem ez korunk legfontosabb kérdése. Az OĽANO médiacsapatának tagja, Peter Dojčan a Postojnak elmondta, hogy támogatják a tárgyilagos és konstruktív tárgyalást az egyházak kérdéséről, de „ma sokkal súlyosabb problémákkal kell foglalkozni, mint amilyen például a globális áremelkedés”.

 

Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője ugyan hallott a két liberális képviselő kezdeményezéséről, meghívót azonban pártja még nem kapott a beszélgetésre.

 

A Za ľudí szerint sem túl ésszerű megnyitni az egyházak leválasztásának kérdését.

 

„Újabb megosztó témákat napirendre tűzni, amelyeknél sem a koalícióban sem a szakmai közösségben nincs konszenzus, jelenleg teljesen felesleges”

 

reagált a legkisebb koalíciós párt, hozzátéve, hogy a reformok elfogadása sokkal fontosabb feladat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.