Nyitókép: Getty Images

 

A kormány csütörtöki online ülésén azt javasolta Ján Mikas tiszti főorvosnak, hogy a jelenleg OP-rezsimben (oltottak, covidon átesettek) működő, nem alapvető fontosságú termékeket árusító üzletek kerüljenek át az ún. „alaprezsimbe“.

 

 „A nem létfontosságú szolgáltatások esetében a kormány az OP-rendszer fenntartását javasolja”

 

– mondta Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. Tekintettel az omikron-hullám jelenlegi alakulására a kormány elfogadható kockázatnak tartja ezeket a változásokat.

 hirdetes_810x300  

 

Eliášová szerint a kormány azt a javaslatot is jóváhagyta, miszerint a munkaadók a lehető legnagyobb mértékben éljenek az otthoni munkavégzés lehetőségével, ezzel ugyanis csökken a COVID-19 betegség terjedése az alkalmazottak körében.

 

„Szakértői szinten továbbra is folytatódnak a megbeszélések az intézkedések további enyhítéséről az omikron-hullám lecsengését követően”

 

– erősítette meg a szóvivő. Hozzátette: a nyilvánosságot időben tájékoztatni fogják az eredményekről.

 

Az „alaprezsimbe” minden személy beletartozik, függetlenül az oltástól, a betegségen való áteséstől vagy a teszteredménytől.

 

A Közegészségügyi Hivatal arról tájékoztatott, hogy az újonnan kiadott rendeletek február 15-től lépnek érvénybe. A kormány által jóváhagyott határozatok értelmében a Közegészségügyi Hivatal frissíteni fogja a rendeleteket, így újonnan az összes kiskereskedelmi bolt alaprezsimben fog működni.

 

Dáša Račková szóvivő tájékoztatása szerint az összes kiskereskedelmi telephely este 22.00 óra után is működhet, viszont a szolgáltatások (például a gasztro is) továbbra is OP-rezsimben maradnak (némelyik OP-pluszban) este 22.00 óráig. A Közegészségügyi Hivatal egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a telephelyeken továbbra is érvényben van a reszpirátorviselés és a kapacitáskorlátozás.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!