Nyitókép: Getty Images

 

Február 15-től az OP+-rezsimbe azok a személyek is beletartoznak, akik az elmúlt 180 napban átestek a Covid-19 betegségen, egyúttal negatív teszteredményt is fel tudnak mutatni – derült ki a Közegészségügyi Hivatal új rendeletéből.

 

Negatív teszt

 

 hirdetes_300x300  

Negatív tesztnek a 72 óránál nem régebbi PCR- vagy LAMP-teszt, illetve a 48 óránál nem régebbi antigénteszt minősül.

 

Az a személy, aki átesett a covidon, a pozitív PCR-tesztjét mutatja fel, a 12 év alatti gyerekek esetében pedig arra az igazolásra van szükség, amit a gyermekorvos a pozitív antigénteszt alapján állított ki.

 

A Közegészségügyi Hivatal tájékoztatása szerint az covidon való átesésről szóló igazolást az uniós digitális Covid-igazolvánnyal is lehet helyettesíteni.

 

Alaprezsim a boltokban

 

Február 15-től az összes kiskereskedelmi bolt „alaprezsimben“ fog működni. Alaprezsimben eddig csak a kiválasztott kiskereskedelmi egységek működtek – például az élelmiszerek, drogériák, gyógyszertárak, majd a ruha- és cipőboltok stb.

 

Újonnan az alaprezsimbe fognak tartozni például a játékboltok, elektronikai boltok, könyvesboltok stb.

 

Az új rendelet értelmében a kiskereskedelmi boltok 22.00 óra után is nyitva lehetnek. Eddig csak a kiválasztott telephelyek, például az élelmiszerek, gyógyszertárak, állateledelt árusító boltok stb. lehettek nyitva este 22.00 óra után. Február 15-től ez a drogériáknak, ruha- és cipőboltoknak, elektronikai eszközöket árusító boltoknak is engedélyezett lesz.

 

A Közegészségügyi Hivatal kihangsúlyozta, hogy a szolgáltatást kínáló telephelyekre nem vonatkoznak az új szabályok. Mindez azt jelenti, hogy az olyan szolgáltatások, mint a gasztroszektor, az emberi testről gondoskodó telephelyek, hotelek, fürdők, akvaparkok, edzőtermek stb. továbbra is OP-, illetve OP+-rezsim szerint fognak működni.

 

Azok a szolgáltatások, amelyek OTP-rezsimben működhettek, továbbra is ezt a rendszert fogják követni. Ide tartoznak sí- és snowboard tanfolyamok, felvonók, munkavégzéssel kapcsolatos elszállásolások, kültéri sportpályák stb.

 

Továbbra is alaprezsimben működhetnek az állatorvosi rendelők, mosodák és tisztítók, gyűjtőudvarok stb.

 

Ugyanakkor a higiénikusok felhívják a figyelmet arra, hogy a vendéglátó-ipari egységek, az emberi testről gondoskodó telephelyek, edzőtermek, wellnessek, kültéri sportpályák stb. 5.00 órától 22.00 óráig lehetnek nyitva.

 

Február 15-től az összes kiskereskedelmi bolt alaprezsimben fog működni

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!