Nyitókép: SITA/Nina Bednáriková

 

Az oktatásügyi tárca azt szeretné, ha a 2021/2022-es tanévben az érettségi vizsgák standard formában valósulnának meg, azaz a szó- és írásbeli formájára is sor kerülne.

 

„Az érettségi vizsga valamennyi összetevője standard módon fog zajlani, kivéve az írásbeli érettségit és a fogalmazásírást, amelyre minden tantárgy esetében 15 perccel több idő áll majd a diákok rendelkezésére“

 

– közölte a tárca.

 

 hirdetes_810x300  

Az oktatásügyi minisztérium intenzíven tárgyal a középiskolák igazgatóival annak érdekében, hogy az érettségi vizsgákra a megszokott módon kerüljön sor.

 

„Annak ellenére, hogy az elmúlt két tanítási évben nehéz körülmények között zajlott az érettségire való felkészülés, a középiskolák és a diákok kialakították a távoktatás rendszerét, melynek segítségével a tanulók elsajátíthatták azt a fontos tudást, amely az általános műveltségi tantárgyakhoz szükségesek“

 

– véli a tárca.

 

A minisztérium szerint az idei tanévben a hazai járványhelyzetnek és az elfogadott óvintézkedéseknek köszönhetően lehetővé vált az érettségire való jelenléti felkészülés a vizsga előtti utolsó, legfontosabb időszakban. A tárca azt is hozzátette, hogy az előző két tanévben a távoktatáson részt vevő diákok esetében erre nem volt lehetőség.

 

Az egyes középiskolák igazgatói szerint az iskoláikban biztosítva van az érettségi előtt álló diákok megfelelő felkészítése, így a diákok készen fognak állni arra, hogy az érettségi vizsgán bemutassák a megszerzett készségeiket.

 

„Magának az érettségi vizsgának nemcsak a lehető legjobb értékelés megszerzése a célja, hanem a vizsgára való felkészülés, amely során a diák megszilárdítja a középiskolában megszerzett ismereteit és készségeit”

 

– hangsúlyozta a minisztérium.

 

A Középiskolások Szövetsége találkozni szeretne Gröhlinggel

 

Mindeközben az érettségizők többsége negatívan tekint az oktatásügyi tárca azon döntésére, miszerint az idei tanévben standard formában valósulnak meg az érettségi vizsgák. Sokak szerint a standard formában megvalósuló érettségi elképzelhetetlen gondolatnak tűnik, mivel most is hasonló a helyzet, mint két évvel ezelőtt, amikor eltörölték az érettségiket – véli a Középiskolások Szövetsége.

 

„Az idei érettségizők a középiskolai tanulmányaik felét online formában végezték el. Szlovákiában a mai napig nincsenek adatok arról, hogy mennyire volt hatékony és minőségi ez a típusú oktatás. Nagy valószínűséggel az idei érettségizők eltérő rajtvonallal fognak a zöld asztal elé járulni“

 

– véli a szövetség.

 

A Középiskolások Szövetsége szerint nem az utolsó év a legfontosabb. A COVID-19 megbetegedés miatt sokan individuális karanténba kerülnek, vagy egész osztályokat zárnak be. A szövetség szerint a tananyagot gyorsan veszik át, és próbálják utolérni a lemaradásukat.

 

A Középiskolások Szövetsége az érettségi vizsgák megtartásával kapcsolatban Branislav Gröhling oktatási miniszterrel szeretne találkozni.

 

Az érettségi írásbeli részére március 15. és 18. között kerül sor, míg a szóbeli érettségi vizsgákat május 23. és június 10. között tartják.

 

Teraz.sk/Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!