Nyitókép: SITA/Alexandra Čunderlíková

 

Szlovákia hamarosan jelentős mértékben enyhíteni fog a járványellenes óvintézkedéseken. Ősszel azonban újabb két járványhullámra lehet számítani – véli Vladimír Krčméry infektológus és a trópusi betegségek nemzetközileg elismert szakértője.

 

A professzor szerint a nagy globalizáció, az utazás és az alacsony szintű átoltottság is a járványidőszakok számlájára írható.

 

 hirdetes_300x300  

 „Ami a koronavírust illeti, becslésem szerint még két járványhullám fog következni, mégpedig szeptemberben és októberben. Ennek oka, hogy a világban számos olyan térség és ország van, amelyek szó szerint az új vírusvariánsok keltetőfészkei“

 

– mondta a központi válságstáb tagja a TvNoviny.sk-nak.

 

Megjegyezte, hogy ezek a variánsok elsősorban a szubtrópusi övezet térségében alakulnak ki. Ebben a térségben ugyanis vannak olyan helyek, ahol az oltottság vagy nagyon alacsony, vagy egyáltalán nem is létezik. Emellett a nagy népsűrűséggel rendelkező térségek szintén rendkívül veszélyesek.

 

„Így terjedt el a vuhani variáns Kínából, a delta pedig Indiából Nagy-Britannián keresztül hozzánk. Az omikron Dél-Afrikából jött, tehát abból a térségből, ahol a legmagasabb a HIV-pozitivitás és hiányzik a népesség immunitása“

 

– tette hozzá.

 

Megpróbálnak több szabadságot adni az embereknek

 

A professzor elmondása szerint addig, amíg ezeken a helyeken és világszerte nem érjük el a 70–80 százalékos átoltottságot, további variánsok kialakulásával kell számolnunk.

 

Hangsúlyozta, Szlovákiában még legalább két olyan korlátozásokkal teli őszi hullámra kell számítani, mint amilyenek most voltak. Állítása szerint ő maga az egyensúlyra törekszik és a fokozatos enyhítést támogatja.

 

„A túlságosan nagy, gyors és hirtelen nyitás túlterheltséget jelenthet a kórházi hálózat számára. Amennyiben az enyhítés több fázisban történik, az az ambuláns hálózat számára jelenthet terhelést. Vékony jégen táncolunk, viszont megpróbálunk az embereknek több szabadságot adni“

 

– zárta le Krčméry.

 

TvNoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!