Nyitókép: Körkép.sk

 

A Most-Híd kormányzási időszaka alatt, 2018-ban melegíthették fel újra a Beneš-dekrétumokra hivatkozva a háborús bűnösként kezelt felvidéki magyarok és németek elleni vagyonelkobzást. Ennek köszönhetően még most, a 21. században is több száz személytől vehették el a vagyonukat, földjüket, parcelláikat. Sokszor úgy, hogy erről legfeljebb utólag szereztek tudomást.

 

A 2020-as kormányváltás után sem állt le a folyamat, mi több, a Szövetség elmondása szerint JUDr. Michal Miškovič, az OĽaNO házi jogásza keresett euró százezreket a folyamaton, akivel az ügyek kirobbanása után a minisztériumok és állami intézmények, illetve megyék sorra szüntetik meg az együttműködést.

 

 hirdetes_810x300  

A Szövetség-Aliancia mai sajtótájékoztatóján Forró Krisztián pártelnök elmondta, hogy szeretnék összegyűjteni az ezzel kapcsolatos eseteket, így arra kér minden állampolgárt, hogy akinek ilyen ügye van, vagy maga is károsult, az vegye fel a kapcsolatot a Szövetséggel.

 

 

Mózes Szabolcs alelnök a probléma ismertésén túl elmondta, hogy törvénymódosítást készítettek elő, melyet benyújtanak a koalíció tagjainak annak érdekében, hogy a konfiskálást le lehessen állítani. Mózes elmondta, hogy Pozsony környékén, azaz az ország leglukratívabb területeit érinti a konfiskáció még napjainkban is, ami megengedhetetlen. Alkotmányellenesnek nevezte a jelenlegi helyzetet.

 

Berényi József, a Szövetség MKP-platformjának elnöke arról beszélt, hogy a konfiskálás alá esett személyeket három csoportra lehet osztani aszerint, hogy maga a vagyonelkobzás befejeződött-e már, illetve milyen szakaszban van. Elmondása szerint ahol még nem fejeződött be az átírás, ott bírósági úton jogorvoslatot lehet szerezni.

 

 

A Szövetség az esetek összegyűjtésén és a törvénymódosítás elkészítésén túl azt tervezi, hogy tárgyalást kezdeményez Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszterrel és Ján Marosszal, a Szlovák Földalap OĽaNO-s vezetőjével a témában. Mint elmondták, Marosz nyitott a helyzet rendezése érdekében.

 

A témában ma tartott sajtótájékoztató felvétele alább megtekinthető. A magyar rész 17:11-től kezdődik.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.