Nyitókép: Prezidentský palác SR/Štatistický úrad SR

 

Pontosan egy évvel ezelőtt, 2021. február 15-én vette kezdetét az első, teljes egészében elektronikusan zajló népszámlálás Szlovákiában. Maga a 2021-es lakás- és népszámlálás már jóval előbb, 2020. június 1-jén elkezdődött a lakás- és házszámlálással a lakosság jelenléte nélkül. A nyilvánosság emlékezetében azonban minden bizonnyal a 2021. február 15-i dátum marad meg.

 

Ennek alkalmából a Statisztikai Hivatal az RTVS-szel együttműködve egy dokumentumfilmet készített „A 2021-es népszámlálás és annak helye Szlovákia történetében“ címmel. A dokumentumfilm premierje február 19-én, szombaton 18.05 órakor lesz a Kettes (Dvojka) csatornán.

 

 hirdetes_300x300  

Az elektronikus népszámlálás első napján rekordmennyiségű, 600 ezer lakos kapcsolódott be a népszámlálásba. Ezen a napon töltötte a ki a népszámlálási kérdőívet Zuzana Čaputová államfő is.

 

A népszámlálás 100 év után teljesen új formát öltött. Nemcsak elektronikus volt, hanem integrált is. A lakosoktól összegyűjtött információkat összekötötte az adminisztratív források adataival. A lakosok saját maguk végezték el a népszámlálást, az online űrlap kitöltéséhez pedig a saját számítógépüket, telefonjukat vagy táblagépüket használták. Az űrlapot kitölthették a www.scitanie.sk honlapon, vagy a mobiltelefonjukon a SODB 2021-es mobilalkalmazás letöltése után. A digitálisan kirekesztett lakosok később az asszisztált népszámlálás lehetőségével élhettek, melynek során több ezer népszámlálási asszisztens állt a rendelkezésükre.

 

A 2021-es népszámlálás első adatai már a népszámlálás évében elérhetőek voltak. A Statisztikai Hivatal az első kiválasztott alapadatokat 2021 decemberében mutatta be. Ma már az összes lakosnak szabad hozzáférése van a feldolgozott és a közzétett adatokhoz a www.scitanie.sk honlapon.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.