Nyitókép: RTVS live (reprofoto)

 

A bírósági térképről szóló igazságügyi reform elbukása, a Roman Mikulec belügyminiszter elleni ellenzéki bizalmatlansági indítvány, az árdrágulásra való kormányzati reakció, valamint a kettős állampolgárság és a Beneš-dekrétumok kérdése volt a témája az RTVS vasárnapi, 5 perc múlva 12 című vitaműsorának.

 

Gyimesi György (OĽaNO) vitapartnere az ellenzéki Erik Tomáš (Hlas-SD) volt. Hogy mi hangzott el a kormánykoalíció magyar politikusa részéről a magas infláció és árdrágulás nyugdíjasokra mért hatásának kompenzálását illetően, itt írtunk. A magyar témákról pedig itt.

 

Bírósági térkép

 hirdetes_300x300  

 

Gyimesi elmondta, hogy az igazságszolgáltatás reformját jelentő bírósági térkép parlamenti elbukása Mária Kolíková (SaS jelöltje) keményfejűségének köszönhető. A magyar politikus egyenesen úgy fogalmazott, hogy Kolíková csúnya balesetet szenvedett a parlamentben, mivel arrogáns volt és elutasította a tárgyalást a reformcsomagot ellenzőkkel.

 

A döntés veszélyezteti az Európai Unió helyreállítási alapjából érkező 500 millió eurós (egyébként hitelről van szó, amit vissza kell fizetni) pénzcsomag lehívását.

 

 

Az OĽaNO magyar politikusa mégis úgy látja, hogy van esély a törvénycsomag elfogadására, de Kolíkovának meg kell tanulnia megegyezésre törekednie és kompromisszumos megoldást találni. Gyimesi egyetértett Igor Matovičcsal abban, hogy minden reformot egyszerre kellene az asztalra tenni és megegyezni róluk, így megelőzhető lenne a politikai nyerészkedés azok részéről, akik úgy érzik, az ő javaslataik már átmentek.

 

„Még mindig mi vagyunk a legjobb megoldás Szlovákia számára. Nem tudom elképzelni, mi lenne itt, ha a barnák lennének hatalmon a régi és az új Smerrel együtt“

 

– hangsúlyozta.

 

Referendum kérdése

 

Az ellenzék által kezdeményezett népszavazási kísérlet Gyimesi szerint a Smer és a Hlas kétszínűségének bizonyítéka, hiszen Robert Fico még kormányon azt vallotta, hogy a referendum a parlamenti demokrácia elveinek megcsúfolása.

 

„Nagyon vicces a Smer es a Smer2 képviselőitől, hogy a referendumról beszélnek  Kuciak meggyilkolása után ugyanilyen referendumot követeltek az emberek a tereken. Sokan voltak, nem buszokkal utaztatták őket, mint az ellenzék teszi. Robert Fico ekkor azt mondta, hogy ez a demokratikus választások eredményének megkérdőjelezése, és hogy a politikát nem az utcákon, hanem a parlamentben kell végezni. Ma ennek ellenkezőjét mondja”

 

– érvelt Gyimesi. Hozzátéve, hogy Robert Fico nem konzisztens saját véleményét illetően.

 

Roman Mikulec belügyminiszter leváltása

 

Az ellenzék szerinte azért akarja megbuktatni ezt a kormányt, mert szabad kezet adott a rendőrségnek.

 

 

Mikulec ellenzék általi leváltásáról azt mondta, hogy az OĽaNO belügyi tárcavezetője nem Robert Kaliňák, vagy a Smer korábbi miniszterei közül bárki, akik Bernard Slobodník korábbi, ma bírósági ítéletére váró magas rangú NAKA nyomozó szerint állami terrorizmust működtettek.

 

„Roman Mikulec nem irányítja politikailag a rendőrséget. A politikusokat a jelenlegi kormányzat alatt nem vizsgálják, mint a Fico-Pellegrini éra alatt tették Grendel Gáborral, Jaroslav Naď-gyal, Igor Matobičcsal és másokkal”

 

– jegyezte meg Gyimesi, emlékeztetve arra, hogy Marian Kočner telefonjából származó információk alapján milyen maffia is működött Szlovákiában, melynek végül Ján Kuciak és menyasszonya esett áldozatul.

 

Gyimesi szerint a kormánykoalíció tragédiája, hogy a koronavírus-járvány miatt, majd az ezt követő gazdasági válság, magas infláció, illetve orosz-ukrán konfliktus kapcsán nem volt lehetősége normálisan kormányozni.

 

„Sorozatban olyan problémákkal kell megküzdenünk, amivel egyetlen kormánynak sem kellett eddig Szlovákia történetében“

 

– jegyezte meg a magyar politikus.

 

 

Fico es Pellegrini kormányai milliárdos fedezetlen kiadásokat hagytak maguk után. Nekünk kellett kifizetünk a számlákat a legsúlyosabb válság közepette – tette hozzá.

 

Árdrágulás

 

A magas infláció és áremelkedés miatt megnövekedett megélhetési költségek kompenzálására a kormány intézkedéscsomagot tervez. A nyugdíjasok így már korábban, május-június végén megkaphatják a karácsonyi nyugdíjkiegészítést. Ennek részleteiről Gyimesi ITT beszélt bővebben.

 

A társadalom többi csoportjának támogatását illetően Gyimesi rámutatott, hogy 1 milliárd euró értékben az elkövetkező három évre a kormány befagyasztja az energia árát, ami minden háztartásnak könnyítést jelent.

 

Gyimesi az árdrágulásra: Korábban, már májusban, júniusban jöhet a 13. nyugdíj

 

Az élelmiszerárak ÁFA-jának csökkentését azonban ellenzi, szerinte Lengyelország példája is azt mutatja, hogy ezen csak az üzlethálózatok nyernek, az emberek nem, ráadásul még az infláció is tovább emelkedik.

 

 

További támogatásként említette, hogy 430 ezer nyugdíjas kapott 300 eurós oltási bónuszt, jövőre pedig az infláció miatt a nyugdíjak is nagyobb mértékben emelkedhetnek, mint idén.

 

„Ha én ülnék az ellenzékben és nem lenne semmilyen felelősségem, a háromszorosát javasolnám annak, mint önök teszik. A legkönnyebb ugyanis helikopterből pénzt dobálni az embereknek“

 

– reagált Erik Tomášra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.