Nyitókép: RTVS live (reprofoto)

 

70 perces, élő televíziós vitában szerepelt a közmédia vasárnapi, 5 perc múlva 12 című műsorában Gyimesi György (OĽaNO). A kormánykoalíció magyar ügyeket felvállaló politikusának vitapartnere a Smer, illetve a Hlas képviselője, Erik Tomáš (Hlas-SD) volt.

 

A magyar témák, azaz a kettős állampolgárság kérdése a műsor legvégén, 6 perc erejéig kerültek terítékre.

 

Gyimesi ezt kihasználva nemcsak a kettős állampolgárság felvidéki magyarokra mért diszkriminatív hatására mutatott rá, hanem a műsor előzetes keretein kívül a Beneš-dekrétumok máig élő vagyonelkobzó következményeire is.

 hirdetes_400x285  

 

Már a műsorvezető kérdése is teljes dilettantizmusról és a probléma meg nem értéséről tanúskodott, hiszen kérdése úgy hangzott, hogy mi szükségük van a szlovákiai magyaroknak a kettős állampolgárságra, ha Magyarország és Szlovákia is uniós tagállam.

 

Amit a szlovákok nem akarnak megérteni

 

Gyimesi válaszában rámutatott, hogy a válasz nagyon egyszerű, és pont ez az, amit a szlovákok nem értenek. Éspedig, hogy

 

„míg a szlovákok számára az etnikai határok megegyeznek Szlovákia határaival, addig a magyarok esetében ez nem így van. Mi, Szlovákiában élő magyarok ugyanolyan magyarok vagyunk, mint a magyarországiak. Magyarországgal történelmi, etnikai, nyelvi és családi  kapcsolatban állunk. Ezért jelent a kettős állampolgárság esetükben specifikus példát, és nem látom semmilyen okát annak, hogy a szlovák többség  így csuklóztat bennünket”

 

– mondta Gyimesi.

 

A kettős állampolgárság szerinte semmiben nem károsítaná Szlovákiát, nem veszélyeztetné szuverenitását, sem területi egységét. Gyimesi visszautasította Robert Fico (Smer), illetve Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter szavait, miszerint Szlovákiába átgyűrűzne a magyar pártok választási kampánya, mivel erre most is lehetőség van.

 

Gyimesi: A maffiával szemben még mindig mi vagyunk a legjobb megoldás Szlovákia számára

 

Orbán katonái lennénk?

 

A műsorvezető kérdésére, hogy az egész kettős állampolgárság nem-e csak azt a célt szolgálja, hogy Orbán Viktor megnyerje a választásokat, Gyimesi úgy reagált, hogy ezt már a parlamenti vitában is cáfolta.

 

„A legutóbbi parlamenti választásokon hozzávetőlegesen 216 ezer külhoni magyar szavazott. A Fideszre közülük 96 százalék szavazott, ami a pártnak egyetlen parlamenti mandátumot sem hozott. Attól a néhány ezer felvidéki magyartól, akik érzelmi alapon szeretnének magyar állampolgárok is lenni, viszont ezt a lehetőséget elveszik, pedig semmilyen módon nem tudják befolyásolni a magyarországi választások eredményét”

 

– magyarázta a politikus, aki szerint Szlovákia két kategóriába sorolta állampolgárait. Azokra, akik élhetnek a kettős állampolgárság lehetőségével és azokra, akik nem.

 

Gyimesi az árdrágulásra: Korábban, már májusban, júniusban jöhet a 13. nyugdíj

 

Gyimesi egyúttal rámutatott a Beneš-dekrétumok máig érvényes, konfiskáĺó hatására is.

 

„Én elsősorban a szlovákiai magyarok érdekeit védem. Ez teljesen nyilvánvaló, hogy Erik Tomášnak és világosbarna (szerk. megj. barnával a szélsőjobbot szokás nevezni) szociáldemokráciájának nem tetszik. Elterjedt az a vélekedés, hogy nekünk itt már semmire sincs szükségünk, miközben ennek ellenkezője igaz”

 

– folytatta Gyimesi, aki szerint ha kenyértörésre kerül sor, a szlovákok részéről ez a hozzáállás mindig megjelenik.

 

Beneš máig kísért, mégsem oldja senki

 

Az OĽaNO politikusa a téma kapcsán a Beneš-dekrétumokról is szót ejtett.

 

„Szlovákia egészen napjainkig elkobozza saját állampolgáraitól a Beneš-dekrétumok, illetve a Szlovák Nemzeti Tanács 1945-1946 közötti rendeletei alapján saját vagyonukat. Mindez több tucat, több száz hektár földterület esetében megtörtént, amit nem old senki. Az, hogy Orbán Viktor kormánya néhány ingatlant megvásárolt a Felvidéken, ellenben óriási problémát okozott. De e vagyonelkobzás nem.”

 

– hangsúlyozta azzal, hogy a szlovákok vádjai, miszerint ő maga érzékeny témákat nyitna meg,  nem állja meg a helyét. Hiszen mint mondta, a témákra ő maga is csak reagál, megnyitásukat az érvényes jogi helyzet okozza.

 

„A hétfői Koalíciós Tanácson is megnyitottam a kérdést, melyre Eduard Heger kormányfő reagálni fog. Ugyanis nagyon komoly problémáról beszélünk, mely súlyosan ronthatja Szlovákia nemzetközi megítélését”

 

– zárta Gyimesi.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 34 olvasónak tetszik ez a cikk.