Emese, Sarolta
  • HUF: 402.59
  • USD: 1.04
  • 18 °C
  • 30 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Felavatták a Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának állított emlékművet a pozsonyi SzNF téren

Az emlékmű nemcsak a meggyilkolt párnak állít emléket, hanem a szabad és független újságírásra is emlékeztetni fog.

Nyitókép: SITA/Ľudovít Vaniher

 

A meggyilkolt Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová eddigi, spontán módon kialakított emlékhelyét a gyilkosság negyedik évfordulóján egy állandó emlékmű váltotta a pozsonyi SzNF terén. A meggyilkolt pár emlékére állított emlékművet hétfőn leplezték le Eduard Heger kormányfő jelenlétében.

 

A meggyilkolt pár szülei a helyszínen mindenkinek köszönetet mondtak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az emlékmű elkészülhessen.

 

„Azoknak is szeretnénk köszönetet mondani, akik azon igyekeznek, hogy ne merüljön feledésbe az, ami történt, és az, ahogyan történt“

 

– mondta Zlatica Kušnírová.

 

Zžava: Mama Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová a rodičia Jána Kuciaka Jozef Kuciak a Jana Kuciaková počas odhalenia pamätníka venovaného Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej na bratislavskom Námestí SNP pri príležitosti 4. výročia od ich vraždy. Bratislava, 21. február 2022. Foto: SITA/Ludovít Vaniher

 

Az emlékmű az Irgalmas Testvérek Rendjének együttműködésével jött létre, ugyanis a rend a tulajdonosa annak az épületnek, aminek a homlokzatára felkerült az emlékmű. Az emlékmű tervét a Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti és Tervezői Kara készítette. A hallgatók kezdeményezése nyomán készült terveket szakértők és műemlékvédelmi szakemberek véleményezték.

 

Marián Králik, a projekt szakértőjének elmondása szerint nem egy „szerethető“, szép műalkotás létrehozása volt a céljuk, inkább abból a kegyetlenségből szerettek volna meríteni, amit maga a gyilkosság jelentett.

 

„A nyílt sebhely azokat a rétegeket és átfedéseket szimbolizálja, amelyek a társadalomban a felszín alatt rejlettek, és amiket Ján a munkája által próbált felfedni“

 

– mondta Králik.

 

Uprostred zžava: Mama Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová, mama Jána Kuciaka Jana Kuciaková a otec Jána Kuciaka Jozef Kuciak počas odhalenia pamätníka venovaného Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej na bratislavskom Námestí SNP pri príležitosti 4. výročia od ich vraždy. Bratislava, 21. február 2022. Foto: SITA/Ludovít Vaniher

 

Az állandó emlékhely megalkotását Kristián Čekovský (OĽaNO) a parlament médiabizottságának elnöke kezdeményezte. A parlamenti képviselő szerint az emlékmű nemcsak a meggyilkolt párnak állít emléket, hanem a szabad és független újságírásra is emlékeztetni fog.

 

Az emlékművet eredetileg adományokból finanszírozták volna, végül a Ringier médiaház úgy döntött, támogatja a projekt megvalósítást.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket