Nyitókép: SITA/Ľudovít Vaniher

 

A meggyilkolt Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová eddigi, spontán módon kialakított emlékhelyét a gyilkosság negyedik évfordulóján egy állandó emlékmű váltotta a pozsonyi SzNF terén. A meggyilkolt pár emlékére állított emlékművet hétfőn leplezték le Eduard Heger kormányfő jelenlétében.

 

A meggyilkolt pár szülei a helyszínen mindenkinek köszönetet mondtak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az emlékmű elkészülhessen.

 

„Azoknak is szeretnénk köszönetet mondani, akik azon igyekeznek, hogy ne merüljön feledésbe az, ami történt, és az, ahogyan történt“

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Zlatica Kušnírová.

 

Zžava: Mama Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová a rodičia Jána Kuciaka Jozef Kuciak a Jana Kuciaková počas odhalenia pamätníka venovaného Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej na bratislavskom Námestí SNP pri príležitosti 4. výročia od ich vraždy. Bratislava, 21. február 2022. Foto: SITA/Ludovít Vaniher

 

Az emlékmű az Irgalmas Testvérek Rendjének együttműködésével jött létre, ugyanis a rend a tulajdonosa annak az épületnek, aminek a homlokzatára felkerült az emlékmű. Az emlékmű tervét a Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti és Tervezői Kara készítette. A hallgatók kezdeményezése nyomán készült terveket szakértők és műemlékvédelmi szakemberek véleményezték.

 

Marián Králik, a projekt szakértőjének elmondása szerint nem egy „szerethető“, szép műalkotás létrehozása volt a céljuk, inkább abból a kegyetlenségből szerettek volna meríteni, amit maga a gyilkosság jelentett.

 

„A nyílt sebhely azokat a rétegeket és átfedéseket szimbolizálja, amelyek a társadalomban a felszín alatt rejlettek, és amiket Ján a munkája által próbált felfedni“

 

– mondta Králik.

 

Uprostred zžava: Mama Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová, mama Jána Kuciaka Jana Kuciaková a otec Jána Kuciaka Jozef Kuciak počas odhalenia pamätníka venovaného Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej na bratislavskom Námestí SNP pri príležitosti 4. výročia od ich vraždy. Bratislava, 21. február 2022. Foto: SITA/Ludovít Vaniher

 

Az állandó emlékhely megalkotását Kristián Čekovský (OĽaNO) a parlament médiabizottságának elnöke kezdeményezte. A parlamenti képviselő szerint az emlékmű nemcsak a meggyilkolt párnak állít emléket, hanem a szabad és független újságírásra is emlékeztetni fog.

 

Az emlékművet eredetileg adományokból finanszírozták volna, végül a Ringier médiaház úgy döntött, támogatja a projekt megvalósítást.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.